© 2016 by ZLATÁ FARMA. Proudly created with Wix.com

SLADKÉ NEPEČENÉ DEZERTY

​Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Postup

Smetanu ohřejeme na 60-70°C (nevaříme), přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí.

V míse vyšleháme tvaroh (můžeme použít ruční šlehač) a postupně zašleháváme rozpuštěnou čokoládu. Podle chuti můžeme přisladit.

Do skleniček na stopce rozdělíme višně, pro dospělé zakápneme višňovým likérem a navrstvíme krém.

Ozdobíme hoblinami hořké čokolády.

 

Krém z bílé čokolády

Příprava: 10 min

4 porce

  • 100 g smetany 33%

  • 100 g bílé čokolády

  • 300 g tvarohu

  • Mléko dle potřeby

  • (lžíce cukru moučka)

  • Višňový kompot

  • Višňový likér (Amaretto)

  • Čokoládové hobliny

Dezert do skleničky- Míša

Příprava:10 min

4-6 porcí

Tvarohový krém:

  • 500 g tvarohu

  • 200 ml farmářského mléka (smetany 12%)

  • 3 lžíce cukru

 

Čokoládová poleva:

  • 150 g čokolády

  • 125 ml smetany 33%

Postup

V míse nebo lépe pomocí šlehače vyšleháme tvaroh s cukrem a postupně zašleháváme mléko nebo smetanu. Lze použít i zkysanou smetanu nebo smetanu na šlehání (pokud nepočítáte kalorie), krém je lahodnější! Množství smetany i cukru upravíme podle chuti a hustoty tvarohu.

 

Do skleněné (porcelánové) misky nalámeme čokoládu a na ni nalijeme horkou smetanu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.

 

Do skleniček rozdělíme tvarohový krém, povrch uhladíme a zalijeme čokoládovou polevou. Necháme vychladit.

Hruškové tiramisu

Příprava: 15 min+ chlazení 2 hodiny

4-5 porcí

500 g jemného tvarohu

Mléko nebo smetana

1 kelímek zakysané smetany

2 lžíce cukru moučka

1 vanilkový cukr

½ lžičky skořice

2-3 čerstvé hrušky (nebo hruškový kompot)

citrón

½ balení piškotů

káva

2 lžíce tuzemáku (hruškovice)

Karamelové sušenky

Postup

Uvaříme silnou kávu a necháme vychladnout.

Oloupané, na kostky nakrájené hrušky zakapeme citrónem a spolu se skořicí podusíme (nebo použijeme kompotované hrušky, které nakrájíme na kostky).

 

Tvaroh vyšleháme se smetanou do jemného krému a vmícháme zakysanou smetanu a cukr.

Do pohárů skládáme piškoty, zakapeme kávou s rumem nebo hruškovicí, hrušky a krém. Dvě hodiny necháme v lednici.

 

Před podáváním posypeme drcenými karamelovými sušenkami nebo skořicí.

Grilované ovoce s tvarohovými noky

Příprava noků: 10 min

Příprava ovoce: 25 min

Noky:

  • 200 ml smetany 33%

  • 2 vanilkový cukr

  • 250 g tvarohu

 

  • 4 pomeranče (nebo ananas, broskve)

  • Aromatické koření (skořice)

  • Citrón

  • Pomerančový likér

  • Cukr, med

  • Máslo

  • Karamelky nebo ořechy

Postup

Tvaroh rozmícháme s trochou smetany. Zbytek smetany ušleháme s vanilkový cukr a spojíme s tvarohem. Dáme do mrazničky.

 

Pomeranče oloupeme, zbavíme co nejvíc bílé dužiny, nakrájíme na plátky, vložíme do zapékací misky vymazané máslem, (v případě broskví zalijeme šťávou z citrónu), zakapeme pomerančovým likérem, posypeme cukrem, kořením a grilujeme 8-10 min. Pak přelijeme medem. Ananas je možné také připravit na grilovací pánvi. Ovoce rozdělíme na misky.

 

Z částečně zmraženého krému (konzistence musí být taková, aby se z ní daly noky tvořit) 2 lžícemi tvarujeme noky a pokládáme na pomeranče. Pokud nám krém již hodně zmrznul, necháme jej při pokojové teplotě změknout nebo použijeme MW troubu.

Posypeme sekanými karamelizovanými ořechy (viz dezerty do skleniček s pudinkem) nebo drobně pokrájenými karamelkami.

Chia pudink

Příprava: 10 min

Odležení: 1 hod

4 porce

  • 150 g jemného tvarohu

  • 500 g jahod

  • 1 lžičky citrónové šťávy

  • cukr moučka dle chuti

  • 4 lžíce chia

  • Máta na ozdobu

Postup

Tvaroh a rozmačkané jahody (4 nejhezčí odložíme na ozdobu) s cukrem a šťávou rozmixujeme nebo rozmícháme dohladka a nakonec vmícháme semínka chia.

Necháme odležet v lednici, aby semínka nabobtnala.

Ozdobíme jahodou a mátou.

Postup

Quinou důkladně propláchneme v horké vodě

a uvaříme v mléce s vanilkou. Vaříme, před koncem přidáme mák. Necháme dojít pod pokličkou. Po vychladnutí nečechráme vidličkou

a smícháme s tvarohem a ovocem, dosladíme sirupem.

Quinoa s mákem- snídaně
pro supermany

Vaření: 15-20 minut + chladnutí

Příprava: 5 min

  • 1 šálek quinoy

  • 2 ½-3 šálky mléka

  • Vanilkový extrakt

  • ½ šálku mletého máku

  • 1 šálek směsi sušeného ovoce

  • 250 g měkkého tvarohu

  • Sirup z agáve (obilný)

Rýžové flameri

Příprava: 40 min

Počet porcí: 4

  • 100ml (90g) rýže (kulatozrnné)

  • Špetka soli

  • 1 lžíce másla

  • 2 lžíce cukru

  • 2 vejce

  • 2 dl mléka

  • 1 vanilkový cukr

  • 100 g tvarohu

  • Směs ovoce (maliny)

Postup

Rýži zalejeme 0,25 l vody a se špetkou soli vaříme asi 20 minut- množství vody i délka vaření závisí na druhu rýže. Před dovařením přidáme máslo

a cukr.

V mléce rozmícháme žloutky, přidáme k rýži

a za stálého míchání necháme zhoustnout.

Z bílků ušleháme sníh s vanilkový cukr

a vmícháme do horké rýže spolu s tvarohem.

Do skleniček rozdělíme čerstvé nebo mražené ovoce a zalijeme kaší. Necháme vychladnout.

Rýžový dezert s karamelem

Příprava dezertu: 10 min

Příprava karamelu: 15 min

4 porce

  • 200 g tvarohu

  • 50- 80 ml mléka

  • 300 g uvařené rýžové kaše

  • Cukr moučka dle chuti

 

Karamel:

  • 1 hrnek cukru krupice

  • 4 lžíce másla

  • 150 ml smetany 33%

Postup

Kaše: z mléka (300 ml), cukru a kulatozrnné rýže (50-60 g) uvaříme kaši (30 min) a necháme vychladnout pod pokličkou.

 

Tvaroh našleháme s mlékem a vmícháme do kaše. Rozdělíme do misek, uhladíme a nahoru nalijeme karamel.

V ledničce necháme vychladit.

 

Na tlustostěnnou pánev dáme hrnek cukru a bez míchání zahříváme, až začne tát a hnědnout.

Pak odstavíme z plotny, přidáme máslo

a mícháme. Pak přilijeme smetanu, vrátíme

na plotnu a vaříme, až se kousky karamelu rozpustí.

Postup

Piškoty rozmixujeme.

Tvaroh, změklé máslo, kůru a cukr umícháme. Přidáme piškoty a jemně pokrájené ovoce. Necháme ztuhnout v lednici.

Pak tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.

Uložíme v lednici.

 

 

Kokos do hmoty, pokud nemáme jemný, umixujeme.

Tvaroh pokojové teploty smícháme s rozpuštěným olejem a změklým máslem. Vmícháme kokos

a dle chuti dosladíme. Necháme ztuhnout v lednici.

Pak obalujeme mandle a tvoříme kuličky, které pak ještě obalíme v kokosu. Uložíme v lednici.

Kuličky

Příprava: 20 min+ chlazení

S ovocem:

  • 200 g tvarohu

  • 100 g másla

  • 2 -3 lžíce cukru moučka

  • 0,5 hrnku piškotů

  • 100 g sušených meruněk nebo kandovaného ovoce

  • ½ lžičky citrónové kůry

  • Na obalení: kakao nebo drcené ořechy

 

Rafaelo:

  • 200 g tvarohu

  • 50 g kokosového oleje

  • 50 g másla

  • 100 g jemného kokosu +kokos na obalení

  • Cukr moučka

  • mandle

Knedlíky

 

Příprava: 40 min

3-4 porce

  • 500 g tvarohu

  • 1 vejce

  • Asi 60 g másla

  • hrubé mouka (krupice)

  • Sůl

  • Ovoce

 

Na posypání:

  • Tvrdý tvaroh

  • Cukr moučka

  • Máslo

Postup

V míse rozmícháme tvaroh, vejce, změklé máslo a špetku soli. Pak přidáme tolik mouky, aby vzniklo těsto, ani lepivé, ale ani moc tuhé. Vyklopíme na stůl, vyválíme váleček a nakrájíme jej na kousky, kterými obalujeme ovoce. Nejvhodnější jsou čerstvé jahody, hodí se i mražené. Ale pozor: předem nerozmrazovat!

Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme na mírném ohni asi

5 min (až vyplavou a ještě chvilku). Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

 

Varianta: lze použít i broskve, meruňky či podobné ovoce, ale musí být „obalitelné“, to znamená, dostatečně pevné.