SLADKÁ TEPLÁ JÍDLA
Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Povánoční žemlovka
Příprava: 25 minut
Pečení: 40 minut
Zapékací miska 25x30 cm (nebo 4 misky
na lasagne)
-
1 vánočka
-
Máslo
-
4-5 jablek
-
250 g tvarohu
-
4 vejce
-
2 lžíce cukru + vanilkový cukr
-
hrst rozinek namočených v rumu
-
Skořice
-
2-3 dl mléka (smetany)
-
Cukr moučka
Postup
Vánočku (nebo jiné bílé pečivo, rohlíky, veku) nakrájíme na plátky, polovinu potřeme máslem a dáme na rošt do trouby dokřupava opéct.
Mezitím jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
Tvaroh smícháme s 2 vejci, cukry a rozinkami.
Další 2 vejce rozšleháme v mléku (smetaně).
Formu (nebo malé formy) vymažeme máslem, naskládáme opečené pečivo, pokapeme částí směsi mléka s vejci, pokryjeme jablky, posypeme skořicí a zalijeme tvarohem. Pak přikryjeme druhou půlkou pečiva, zastříkneme zbytkem mléka s vejci, poklademe máslem a pečeme na 180°C.
Na talíři pocukrujeme.
Palačinky zapečené
s tvarohem
Příprava: 30 min+ 30 min odležení
Pečení: 20-25 min
3-4 porce
-
3 vejce
-
200 g hladké mouky
-
Asi 500 ml mléka
-
½ lžičky soli
Náplň:
-
250- 300 g tvarohu
-
1 vejce
-
Cukr dle chuti
-
(Mléko)
-
Citrónová kůra
-
Rozinky
Na zalití:
-
2-3 vejce
-
200-250 ml mléka (smetany)
Postup
Z uvedených surovin připravíme těsto (v misce rozšleháme vejce s částí mléka, vmícháme mouku a sůl a potupně ředíme mlékem do požadované hustoty). Část mléka můžeme nahradit podmáslím. Necháme asi půl hodiny odležet.
Na nepřilnavé pánvi opékáme palačinky.
Zapneme troubu na 170°C.
Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, citrónovou kůrou a rozinkami. Klasicky naplníme palačinky
a naskládáme je těsně vedle sebe do zapékací mísy vymazané máslem.
Vejce rozšleháme s mlékem a zalijeme palačinky. Vložíme do trouby a zapečeme do zlatova.
Na talíři pocukrujeme.
Nudlový nákyp
Příprava: 30 min
Pečení: 20-30 min
Zapékací miska 23x34 cm nebo 4 misky na lasagne
-
500 g širokých nudlí
-
300-400 g tvarohu
-
3 vejce
-
1/4 l mléka
-
3 lžíce cukru
-
1/8 másla
-
50 g rozinek (nebo sušené švestky či meruňky)
-
4 velká jablka
-
Cukr moučka
Postup
Nudle uvaříme „na skus“.
Troubu zapneme na 170°C. Misky vymažeme máslem.
Tvaroh utřeme se 2 vejci a cukrem a promícháme s většinou nudlí. Polovinu rozdělíme do misek, poklademe nastrouhanými nebo na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme rozinkami
a přikryjeme zbylými nudlemi. Povrch zaskládáme odloženými nudlemi, zalijeme mlékem rozšlehaným s vejce, poklademe máslem
a pečeme, až zezlátnou okraje nudlí.
Na talíři pocukrujeme.
Knedlíky
Příprava: 40 min
3-4 porce
-
500 g tvarohu
-
1 vejce
-
Asi 60 g másla
-
hrubé mouka (krupice)
-
Sůl
-
Ovoce
-
Na posypání:
-
Tvrdý tvaroh
-
Cukr moučka
-
Máslo
Postup
V míse rozmícháme tvaroh, vejce, změklé máslo
a špetku soli. Pak přidáme tolik mouky, aby vzniklo těsto, ani lepivé, ale ani moc tuhé. Vyklopíme na stůl, vyválíme váleček a nakrájíme jej na kousky, kterými obalujeme ovoce. Nejvhodnější jsou čerstvé jahody, hodí se
i mražené. Ale pozor: předem nerozmrazovat!
Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme na mírném ohni asi
5 min (až vyplavou a ještě chvilku). Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Varianta: lze použít i broskve, meruňky či podobné ovoce, ale musí být „obalitelné“, to znamená, dostatečně pevné.
Třísložkové knedlíky
Příprava: 30 min+ 2 hod odležení
3-4 porce (asi 20 ks)
-
500 g jemného tvarohu
-
4 vejce
-
4 rohlíky
-
Dětská krupice
-
Máslo
-
Ovoce (jahody, rybíz)
-
Cukr moučka
Postup
Tvaroh (pokud kupujete v obchodě, tak ten vaničkový) rozmícháme s vejci a vmícháme nakrájené rohlíky (nejlépe včerejší). Těsto necháme 2 hodiny odležet.
Na stůl nasypeme krupičku a pomocí dvou lžic tvoříme hromádky, které v krupici obalujeme a tvarujeme do kuliček (velikosti asi 5 cm). Vaříme v horké vodě, těsně po bodem varu, pod pokličkou asi 8 min.
Hotové rozkrojíme, poléváme máslem a sypeme ovocem a cukrem.
Nočky s ovocnou omáčkou
Příprava: 30 min
-
500 g tvarohu
-
2 vejce
-
2 lžíce oleje (másla)
-
350 g hrubé mouka
-
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
-
1 lžičky soli
-
2 lžíce maizeny
-
1-2 lžíce mléka (dle potřeby)
-
Cukr moučka
Jahodová omáčka:
-
500 g jahod
-
2 lžíce cukru krupice
Postup
Tvaroh ve větší míse smícháme s vejci a tukem.
V druhé míse zvážíme mouku a smícháme se solí, kypřící prášek do pečiva a maizenou. Směs postupně vmícháme do tvarohové směsi
a vysypeme na vál (dle hustoty těsta přidáme mléko nebo mouku).
Vyválíme do tvaru válečku, odkrajujeme menší noky a ty vaříme ve vroucí osolené vodě dle velikosti, až vyplavou.
Podáváme s ovocem, cukrem a máslem, nebo pokud máme mražené ovoce, vyrobíme omáčkou.
Omáčka: nakrájené jahody smícháme s cukrem
a lehce vidličkou pomačkáme.
Nočky s ovocnou omáčkou
Příprava: 30 min+ 1 hod odležení
3 porce (asi 20 ks)
-
2 žloutky
-
50 g másla
-
250 g tvarohu jemného
-
3 lžíce cukru moučka
-
4-5 lžíce hrubé mouky
-
1 plátek toustového chleba špetka soli
-
Strouhaný perník
Omáčka:
-
300 g švestek nebo blum
-
Máslo
-
Cukr dle chuti
-
Skořice
Postup
Plátek toustového chleba bez kůrky nakrájíme
a rozmixujeme. Tvaroh, změklé máslo, cukr
a žloutky utřeme, přidáme mouku a chleba. Vypracujeme těsto a necháme hodinu v chladnu odležet. Pak tvarujeme knedlíčky velikosti pingpongového míčku, vaříme ve vroucí vodě
5-7 min.
Po uvaření vytáhneme, necháme okapat a obalíme v perníku. Podáváme se švestkovou omáčkou.
Na omáčku švestky nakrájíme, lehce podusíme s kouskem másla, cukrem a skořici. Omáčku dáme na talíř a do ní položíme hotové knedlíky.
Lehký nákyp s jablky
Příprava: 25 minut
Pečení: 30 minut
4 zapékací misky (na lasagne) nebo 25x30 cm
-
500 g jablek (asi 6 ks)
-
hrst rozinek namočených v rumu
-
500 g měkkého tvarohu
-
3 vejce
-
3-4 lžíce másla+ vymazání
-
1 lžíce rumu
-
Citrónová kůra
-
Skořice
-
2 balení vanilkového pudinku
-
2 lžíce dětské krupice
-
½ kypřící prášek do pečiva
-
½ většího hrnku (140 ml) cukru krupice
Postup
Troubu předehřejeme na 150°C.
Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
Misky (nebo jednu velkou) vymažeme máslem
a rozdělíme do nich jablka, posypeme skořicí
a rozinkami.
V míse ušleháme tvaroh se žloutky, rozpuštěným máslem, rumem, skořicí a kůrou. Vmícháme směs pudinků, krupice a kypřící prášek do pečiva.
Z bílků ušleháme sníh a zašleháme cukr. Vmícháme do tvarohové směsi a nalijeme na jablka. A dáme do trouby. Pečeme asi 30 min.
Podáváme pocukrovaný, lehce vychladlý.
Taštičky z bramborovo-tvarohového těsta
Příprava: 50 min
3 porce (asi 26 ks)
-
250 g vařených brambor
-
200 g tvarohu
-
175 g hladké mouky
-
1 vejce, sůl
Náplň:
-
Povidla
Na ozdobu:
-
200 g perníku na strouhání
-
moučkový cukr
-
rozpuštěné máslo
Postup
Den předem uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Smícháme s tvarohem a vejcem, pak přidáme většinu mouky a vypracujeme těsto. Zbytek mouky používáme na podsypání, možná budeme muset i mouku přidat, závisí na hustotě těsta. Těsto zpracujeme hned, protože časem řídne.
Těsto na stole rozválíme na 0,5 cm plát: při rozvalování nešetříme moukou a pořádně podsýpáme, aby se k podložce a nakonec i k tvořítku taštiček nelepilo.
Tvořítkem vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme povidla a uzavíráme. Vhazujeme do vařící vody, hotové jsou, jakmile vyplavou.
Na talíři sypeme nastrouhaným perníkem, cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.