© 2016 by ZLATÁ FARMA. Proudly created with Wix.com

SLADKÁ TEPLÁ JÍDLA

​Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Postup

Vánočku (nebo jiné bílé pečivo, rohlíky, veku) nakrájíme na plátky, polovinu potřeme máslem a dáme na rošt do trouby dokřupava opéct.

Mezitím jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.

Tvaroh smícháme s 2 vejci, cukry a rozinkami.

Další 2 vejce rozšleháme v mléku (smetaně).

Formu (nebo malé formy) vymažeme máslem, naskládáme opečené pečivo, pokapeme částí směsi mléka s vejci, pokryjeme jablky, posypeme skořicí a zalijeme tvarohem. Pak přikryjeme druhou půlkou pečiva, zastříkneme zbytkem mléka s vejci, poklademe máslem a pečeme na 180°C.

Na talíři pocukrujeme.

Povánoční žemlovka

Příprava: 25 minut

Pečení: 40 minut

Zapékací miska 25x30 cm (nebo 4 misky

na lasagne)

  • 1 vánočka

  • Máslo

  • 4-5 jablek

  • 250 g tvarohu

  • 4 vejce

  • 2 lžíce cukru + vanilkový cukr

  • hrst rozinek namočených v rumu

  • Skořice

  • 2-3 dl mléka (smetany)

  • Cukr moučka

Palačinky zapečené
s tvarohem

Příprava: 30 min+ 30 min odležení

Pečení: 20-25 min

3-4 porce

  • 3 vejce

  • 200 g hladké mouky

  • Asi 500 ml mléka

  • ½ lžičky soli

 

Náplň:

  • 250- 300 g tvarohu

  • 1 vejce

  • Cukr dle chuti

  • (Mléko)

  • Citrónová kůra

  • Rozinky

 

Na zalití:

  • 2-3 vejce

  • 200-250 ml mléka (smetany)

Postup

Z uvedených surovin připravíme těsto (v misce rozšleháme vejce s částí mléka, vmícháme mouku a sůl a potupně ředíme mlékem do požadované hustoty). Část mléka můžeme nahradit podmáslím. Necháme asi půl hodiny odležet.

Na nepřilnavé pánvi opékáme palačinky.

Zapneme troubu na 170°C.

Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, citrónovou kůrou a rozinkami. Klasicky naplníme palačinky

a naskládáme je těsně vedle sebe do zapékací mísy vymazané máslem.

Vejce rozšleháme s mlékem a zalijeme palačinky. Vložíme do trouby a zapečeme do zlatova.

Na talíři pocukrujeme.

Nudlový nákyp

Příprava: 30 min

Pečení: 20-30 min

Zapékací miska 23x34 cm nebo 4 misky na lasagne

  • 500 g širokých nudlí

  • 300-400 g tvarohu

  • 3 vejce

  • 1/4 l mléka

  • 3 lžíce cukru

  • 1/8 másla

  • 50 g rozinek (nebo sušené švestky či meruňky)

  • 4 velká jablka

  • Cukr moučka

Postup

Nudle uvaříme „na skus“.

Troubu zapneme na 170°C. Misky vymažeme máslem.

Tvaroh utřeme se 2 vejci a cukrem a promícháme s většinou nudlí. Polovinu rozdělíme do misek, poklademe nastrouhanými nebo na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme rozinkami

a přikryjeme zbylými nudlemi. Povrch zaskládáme odloženými nudlemi, zalijeme mlékem rozšlehaným s vejce, poklademe máslem

a pečeme, až zezlátnou okraje nudlí.

Na talíři pocukrujeme.

Knedlíky

Příprava: 40 min

3-4 porce

  • 500 g tvarohu

  • 1 vejce

  • Asi 60 g másla

  • hrubé mouka (krupice)

  • Sůl

  • Ovoce

  •  

Na posypání:

  • Tvrdý tvaroh

  • Cukr moučka

  • Máslo

Postup

V míse rozmícháme tvaroh, vejce, změklé máslo

a špetku soli. Pak přidáme tolik mouky, aby vzniklo těsto, ani lepivé, ale ani moc tuhé. Vyklopíme na stůl, vyválíme váleček a nakrájíme jej na kousky, kterými obalujeme ovoce. Nejvhodnější jsou čerstvé jahody, hodí se

i mražené. Ale pozor: předem nerozmrazovat!

Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme na mírném ohni asi

5 min (až vyplavou a ještě chvilku). Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

 

Varianta: lze použít i broskve, meruňky či podobné ovoce, ale musí být „obalitelné“, to znamená, dostatečně pevné.

Třísložkové knedlíky

Příprava: 30 min+ 2 hod odležení

3-4 porce (asi 20 ks)

  • 500 g jemného tvarohu

  • 4 vejce

  • 4 rohlíky

  • Dětská krupice

  • Máslo

  • Ovoce (jahody, rybíz)

  • Cukr moučka

Postup

Tvaroh (pokud kupujete v obchodě, tak ten vaničkový) rozmícháme s vejci a vmícháme nakrájené rohlíky (nejlépe včerejší). Těsto necháme 2 hodiny odležet.

Na stůl nasypeme krupičku a pomocí dvou lžic tvoříme hromádky, které v krupici obalujeme a tvarujeme do kuliček (velikosti asi 5 cm). Vaříme v horké vodě, těsně po bodem varu, pod pokličkou asi 8 min.

Hotové rozkrojíme, poléváme máslem a sypeme ovocem a cukrem.

Nočky s ovocnou omáčkou

Příprava: 30 min

  • 500 g tvarohu

  • 2 vejce

  • 2 lžíce oleje (másla)

  • 350 g hrubé mouka

  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

  • 1 lžičky soli

  • 2 lžíce maizeny

  • 1-2 lžíce mléka (dle potřeby)

  • Cukr moučka

 

Jahodová omáčka:

  • 500 g jahod

  • 2 lžíce cukru krupice

Postup

Tvaroh ve větší míse smícháme s vejci a tukem.

V druhé míse zvážíme mouku a smícháme se solí, kypřící prášek do pečiva a maizenou. Směs postupně vmícháme do tvarohové směsi

a vysypeme na vál (dle hustoty těsta přidáme mléko nebo mouku).

Vyválíme do tvaru válečku, odkrajujeme menší noky a ty vaříme ve vroucí osolené vodě dle velikosti, až vyplavou.

Podáváme s ovocem, cukrem a máslem, nebo pokud máme mražené ovoce, vyrobíme omáčkou.

 

 

 

Omáčka: nakrájené jahody smícháme s cukrem

a lehce vidličkou pomačkáme.

Nočky s ovocnou omáčkou

Příprava: 30 min+ 1 hod odležení

3 porce (asi 20 ks)

  • 2 žloutky

  • 50 g másla

  • 250 g tvarohu jemného

  • 3 lžíce cukru moučka

  • 4-5 lžíce hrubé mouky

  • 1 plátek toustového chleba špetka soli

  • Strouhaný perník

 

Omáčka:

  • 300 g švestek nebo blum

  • Máslo

  • Cukr dle chuti

  • Skořice

Postup

Plátek toustového chleba bez kůrky nakrájíme

a rozmixujeme. Tvaroh, změklé máslo, cukr

a žloutky utřeme, přidáme mouku a chleba. Vypracujeme těsto a necháme hodinu v chladnu odležet. Pak tvarujeme knedlíčky velikosti pingpongového míčku, vaříme ve vroucí vodě 

5-7 min.

Po uvaření vytáhneme, necháme okapat a obalíme v perníku. Podáváme se švestkovou omáčkou.

 

 

Na omáčku švestky nakrájíme, lehce podusíme s kouskem másla, cukrem a skořici. Omáčku dáme na talíř a do ní položíme hotové knedlíky.

Lehký nákyp s jablky

Příprava: 25 minut

Pečení: 30 minut

4 zapékací misky (na lasagne) nebo 25x30 cm

  • 500 g jablek (asi 6 ks)

  • hrst rozinek namočených v rumu

  • 500 g měkkého tvarohu

  • 3 vejce

  • 3-4 lžíce másla+ vymazání

  • 1 lžíce rumu

  • Citrónová kůra

  • Skořice

  • 2 balení vanilkového pudinku

  • 2 lžíce dětské krupice

  • ½ kypřící prášek do pečiva

  • ½ většího hrnku (140 ml) cukru krupice

Postup

Troubu předehřejeme na 150°C.

Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Misky (nebo jednu velkou) vymažeme máslem

a rozdělíme do nich jablka, posypeme skořicí

a rozinkami.

V míse ušleháme tvaroh se žloutky, rozpuštěným máslem, rumem, skořicí a kůrou. Vmícháme směs pudinků, krupice a kypřící prášek do pečiva.

Z bílků ušleháme sníh a zašleháme cukr. Vmícháme do tvarohové směsi a nalijeme na jablka. A dáme do trouby. Pečeme asi 30 min.

 

Podáváme pocukrovaný, lehce vychladlý.

Taštičky z bramborovo-tvarohového těsta

Příprava: 50 min

3 porce (asi 26 ks)

  • 250 g vařených brambor

  • 200 g tvarohu

  • 175 g hladké mouky

  • 1 vejce, sůl

 

Náplň:

  • Povidla

 

Na ozdobu:

  • 200 g perníku na strouhání

  • moučkový cukr

  • rozpuštěné máslo

Postup

Den předem uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Smícháme s tvarohem a vejcem, pak přidáme většinu mouky a vypracujeme těsto. Zbytek mouky používáme na podsypání, možná budeme muset i mouku přidat, závisí na hustotě těsta. Těsto zpracujeme hned, protože časem řídne.

Těsto na stole rozválíme na 0,5 cm plát: při rozvalování nešetříme moukou a pořádně podsýpáme, aby se k podložce a  nakonec i k tvořítku taštiček nelepilo.

Tvořítkem vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme povidla a uzavíráme. Vhazujeme do vařící vody, hotové jsou, jakmile vyplavou.

Na talíři sypeme nastrouhaným perníkem, cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.