© 2016 by ZLATÁ FARMA. Proudly created with Wix.com

SLANÁ TEPLÁ JÍDLA

​Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Rozšleháme vejce s tvarohem, můžeme použít

i tyčový mixér.

Postupně přidáme další vejce (část lze nahradit bílky, které nám zbyly z pečení), osolíme, opepříme a prošleháme.

Nakrájíme slaninu na nudličky a spolu s houbami opékáme 10 minut na pánvi s olejem (až vyvaříme všechnu vodu).

Přidáme na kolečka nakrájené klobásky

a brambory a opékáme, aby brambory trochu zezlátly.

Pokud nemáme pánev do trouby, směs vlijeme

do vymazané zapékací misky a zalijeme vejci. Pečeme 10-15 minut. Po vytažení z trouby necháme pár minut odstát.

Podáváme se salátem.

Selská omeleta z trouby

Příprava: 20 min

Pečení: 10-15 min

3-4 porce

​​

  • 6-8 vajec

  • 60 g tvarohu (2 lžíce)

  • Sůl, pepř

  • 2 lžíce oleje

  • 4 plátky slaniny

  • 12 žampionů (hříbků)

  • 2 klobásky

  • 6 vařených brambor

Taštičky se zelím

Příprava: 45min

3 -4 porce

  • 250 g vařených brambor

  • 200 g tvarohu

  • 175 g hrubé mouky+ dle potřeby

  • 1 vejce, sůl

 

Náplň:

  • 150 g brynzy

  • 1 uvařený brambor

 

Příloha:

  • Kysané zelí

  • Slanina

Postup

Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a prolisujeme na stůl (pokud nemáte lis na brambory, tak nastrouháme na jemném struhadle), kam jsme si prosáli mouku. Přidáme tvaroh, sůl, vejce a zpracujeme těsto. S těstem pracujeme rychle, protože časem řídne.

Těsto rozválíme, nešetříme moukou a pořádně podsýpáme, aby se ke stolu nelepilo. Tvořítkem na taštičky vykrajujeme kolečka. Doprostřed položíme lžičku náplně a uzavřeme. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou.

Podáváme s prohřátým kysaným zelím a posypané vyškvařenou slaninou.

Náplň: brynzu smícháme s rozmačkaným nebo prolisovaným bramborem.

Pizza

Příprava: 20 min

Pečení: 15-20 min

  • 2 chlebové placky naan

      (nebo 2 pizza těsta)

  • 80 g tvarohu

  • 100 g nivy (nebo česnek)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 3 brambory (10 minut předvařené)

  • Parmezán

  • kopr

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Tvaroh se sýrem a olejem umícháme a potřeme jím chleby.

Poklademe plátky brambor na tenké plátky, zastříkneme olejem a upečeme.

Ozdobíme plátky parmezánu a snítky kopru.

Slaný koláč

Koláčová forma (nebo malé formičky)

Příprava těsta: 10 min + odležení a chlazení

Pečení: 30 min

Těsto:

  • 250 g hladké mouky

  • 125 g tuku (máslo, sádlo)

  • 1 vejce

  • 1 lžičky soli

  • 50 ml studené vody

 

Náplň:

  • 250 g zeleného chřestu

  • 100 g uzeného lososa

 

Zalití:

  • 200 g tvarohu

  • 100 g zakysané smetany

  • 200 ml smetany 12%

  • 5 vajec

  • sůl, pepř

Postup

Mouku, sůl a tuk mixujeme v robotu, až vytvoříme posypku, přidáme vodu a vejce a jen smícháme, už dál nepropracováváme.

Ve fólii dáme aspoň na hodinu do lednice.

Těsto z lednice vyválíme kruh (nebo vykrojíme malé košíčky) a pořádně vtlačíme do forem, které jsme před tím vystřely olejem.

Popícháme vidličkou a dáme do mrazničky ztuhnout.

 

Chřest lehce uvaříme a necháme vychladnout. Pak nakrájíme, rozprostřeme na těsto, zalijeme směsí z tvarohu, smetany a vajec (řádně osolené a opepřené) a dozdobíme natrhaným lososem.

Pečeme do zezlátnutí při 160-180°C.

Brambory s tvarohem

Příprava: 20 min

4 porce

  • 1 kg brambor

  • Máslo

  • Česnek

  • Tvaroh

  • Cibulka, sůl

 

Brambory s tuňákem:

  • Tvaroh

  • Tuňák ve vlastní šťávě

  • Jarní cibulka, sůl, pepř

Postup

Nové brambory, nejlépe menší velikosti, očistíme a uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Po uvaření rozpůlíme a na talíři pokapeme máslem s česnekem, posolíme, posypeme tvarohem a ozdobíme jarní cibulkou nebo pažitkou.

 

Tuňáka scedíme a smícháme se stejným množstvím tvarohu a drobně nakrájenou cibulkou, dochutíme solí a pepřem. Směs poklademe na rozpůlené brambory.

Bramborové noky

Příprava: 40 min

  • 1 kg uvařených brambor

  • 1 vejce

  • 1 žloutek

  • 100 g tvarohu

  • sůl

  • 250 g hrubé mouky

 

  • Špenát

  • Houby (hnědé žampiony nebo lépe hřiby)

  • máslo

Postup

Ještě horké brambory oloupeme a propasírujeme. Přidáme vejce, žloutek a tvaroh, osolíme

a zpracujeme.

Postupně přidáváme mouku a zapracováváme. Pracujeme rychle, těsto časem řídne. Tvarujeme malé kuličky, které lehce přitlačíme vidličkou.

Nočky házíme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou, jsou hotové.

Na pánvi rozpustíme máslo a na něm lehce orestujeme houby. Přidáme nočky a špenát a jen prohřejeme.

Postup

Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme, nakrájíme a uvaříme v páře (asi 5 min).

Troubu předehřejeme na 180°C.

Cibuli rozkrojíme na čtvrtky, ty nakrájíme na nudličky a pak orestujeme na oleji (jen jak zesklovatí).

Do vymazané zapékací misky rozložíme brokolici, posypeme nakrájenými rajčaty (pokud mají tužší slupku je lépe je přelít vařící vodou, oloupat

a vymačkat vodu se zrníčky) a orestovanou cibulí.

V míse nejprve rozšleháme 1vejce s tvarohem

a pak přidáme další vejce (můžeme použít i bílky, které nám zbyly z pečení), osolíme, opepříme, dochutíme vývarem a prošleháme. Směs nalijeme na zeleninu a zapečeme. Po vytažení z trouby necháme pár minut odstát.

Brokolicový nákyp

Příprava: 20 min

Pečení: 30 min

3-4 porce

  • 1 balení brokolice

  • 2 lžíce oleje

  • 2-3 cibule

  • 2-3 masitá rajčata

 

  • 3 vejce

  • 60 g tvarohu (2 lžíce)

  • 1 kelímek zakysané smetany

  • Sůl, pepř

  • Instantní zeleninový vývar

Špenátové omelety

Příprava: 40 min

8 ks

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky

  • 2 vejce

  • 1,5 dl mléka (podmáslí)

  • 1,5 dl bublinkové vody

  • Sůl

 

Náplň:

  • 250 g tvarohu

  • Smetana nebo mléko

  • Špenát

  • olej

  • Houby (hlíva, žampiony, ..)

  • Cibule, česnek

Postup

Žloutky rozmícháme v mléce s vodou a tuto směs postupně přiléváme k mouce se solí. Necháme odstát.

 

Mezitím si utřeme tvaroh se solí a smetanou nebo mlékem.

Na oleji orestujeme cibulku a česnekem, houby

a špenát.

 

Ušleháme sníh a vmícháme do těsta.

Na nepřilnavé pánvi osmažíme 8 omelet.

 

Omelety potřeme tvarohem, navršíme špenát s houbami, přeložíme a můžeme posypat sýrem.

Postup

Nejprve připravíme bešamel: v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku, lehce orestujeme a zalijeme mlékem. Nejlépe šlehací metlou mícháme a vaříme, až má konzistenci kaše. Řádně osolíme, opepříme a přidáme trošku muškátového ořechu. Nakonec do něj zamícháme tvaroh.

 

Kuřecí prsa mezi fóliemi paličkou rozklepeme na velmi tenké plátky.

Do vymazaného pekáče dáme slabou vrstvu bešamelu, plátky lasagní, opraný špenát, kuřecí plátky (lehce osolené) a opět bešamel. Střídáme vrstvy aspoň ještě jednou. Nahoře posypeme sýrem a upečeme na 170°C.

Lasagne s kuřecím masem

 

Příprava: 35 min

Pečení: 45 min

Zapékací miska

  • 500 g čerstvého špenátu

  • Asi 80 g parmezánu (sýr)

  • Sůl, pepř, olej

  • 250 g lasagne

  • 4 kuřecí prsa

  • Máslo na vymazání

 

Bešamel:

  • 60 g másla

  • 60 g hladké mouky

  • Asi 450 ml mléka

  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

  • 250 g tvarohu

Těstoviny

 

4 porce

Příprava: 20-40 min

  • 400 g těstovin

  • 150 g tvarohu

  • 100 g smetany

  • 1 lžíce másla

  • 2-3stroužky česneku

  • Sůl, pepř (bílý)

  • 150 g baby špenátu

  • Citrón

Postup

Tvaroh rozmícháme se smetanou, osolíme

a opepříme.

Na másle lehce orestujeme rozmačkaný česnek

a spolu s tvarohem prohřejeme.

Uvaříme těstoviny v osolené vroucí vodě tzv. na skus. Slijeme a promícháme se směsí na pánvi. Vmícháme propláchnutý a vysušený špenát, zlehka promícháme a rozdělíme na talíře. Posypeme citrónovou kůrou.