© 2016 by ZLATÁ FARMA. Proudly created with Wix.com

SLADKÉ PEČENÉ DEZERTY

​Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Postup

Připravíme drobenku: do misky nasypeme mouku a na kostičky nakrájené, lehce změklé máslo. Rukama propracujeme, přidáme cukr

a zpracujeme v hrudky.

 

Troubu zapneme na 180°C .

Žloutky s cukrem šleháme a za stálého šlehání přidáme rozpuštěné, vychladlé máslo. Přidáme tvaroh, krupici s práškem a nakonec sníh z bílků. Sníh vmícháme na dvakrát, první část intenzivně vmícháme, druhou jen lehce převracíme.

 

Na plechu s pečícím papírem (nebo vymazaném

a vysypaném moukou) rozetřeme těsto, posypeme ovocem, drobenkou a dáme péct.

 

Rychlý koláč s drobenkou

Forma: plech 33x 39 cm

Příprava: 20 min

Pečení: 30-40 min

  • 5 vajec

  • 180 g cukru

  • 70 g másla (80 ml oleje)

  • 500 g tvarohu

  • 5 lžic dětské krupice

  • ½ kypřící prášek do pečiva

  • Asi 400 g ovoce

 

Drobenka:

  • 100 g másla

  • 100 g cukru krupice

  • 150 g polohrubé mouky

Postup

Tvaroh s cukrem, vejci, rumem a máslem utřeme, přidáme mouku s PDP a spojíme v těsto.

Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme

na 1 cm tloušťku. Vykrajujeme kolečka (průměr

asi 6,5 cm), do kterých uděláme důlky a pak je postupně smažíme na oleji. Necháme okapat na papírové utěrce.

Pocukrujeme, ozdobíme džemem nebo našlehaným tvarohem a ovocem.

Nekynuté vdolky z tvarohu

Příprava: 50 min

20 ks

  • 250 g tvarohu

  • 2 vejce

  • 2 LŽ cukru

  • 2 LŽ rumu

  • 2 LŽ másla

  • 300 g PH mouky

  • 1 LČ PDP

  • ¼ LČ soli

  • džem

  • Olej na smažení

Bábovka

Příprava: 20 min

Pečení: 40-45 min

Forma na bábovku

  • 250 g tvarohu

  • 200 g másla

  • 100 g cukru krupice+ 1 vanilkový cukr

  • 100 g hnědého cukru

  • 4 vejce

  • 150 g polohrubé mouky

  • 150 g hladké mouky

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • 2-3 lžíce rumu

  • špetka soli

  • (mléko dle potřeby)

Postup

Troubu předehřejte na 160°C.

Ve větší míse důkladně spojíme tvaroh, máslo (obojí pokojové teploty), cukr a ke hmotě postupně přidáváme žloutky. Dle potřeby zředíme mlékem.

Do jiné mísy prosejeme obě mouky a kypřící prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidáváme k tvarohové spolu s rumem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta.
Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem

a vysypeme moukou. Těsto do ní přendáme, povrch uhladíme a upečeme.

(Upečenou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou.)

Postup

Žloutky, olej, mléko a cukr společně mixujeme cca 2 min.

Přidáme mouku, nakonec vmícháme ze 4 bílků sníh. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.

Pečeme na 180°C, necháme vychladnout.

 

Na krém vyšleháme společně tvaroh, smetanu

a cukr. Vmícháme ušlehanou šlehačku.

 

Uvaříme si cca 250 ml silnější kávy a přidáme Rum.


Na upečené vychladlé těsto natřeme slabší vrstvu krému, potom poklademe piškoty namočenými

v kávě. Na piškotovou vrstvu namažeme zbylý krém a dáme ztuhnout do lednice.

Před podáváním posypeme hustě kakaem.

Piškotové nebe

Forma: pekáč 23x 39 cm

Příprava: 30 min

Pečení: 20 min

  • 4 vejce

  • 1 dl oleje

  • 1 dl mléka

  • 150 g moučkového cukru

  • 200 g polohrubé mouky

  • 1 kypřící prášek do pečiva

 

Krém:

  • 500 g tvarohu

  • 400 ml zakysané smetany

  • 250 ml šlehačky

  • cukr dle chuti

  • 4 lžíce instantní kávy

  • 3 lžíce tuzemáku

  • 240 g dětských piškotů

  • Kakao

Velikonoční mazanec

Příprava: 20 min

Pečení: 60 min

  • 150 g másla

  • 120 g cukru+ vanilkový cukr

  • 2 vejce

  • 250 g tvarohu

  • 1/2 citrónu

  • 2 lžíce rumu

  • 500 g polohrubé mouky

  • 1 lžička soli

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • 70 g loupaných mandlí

  • 50 g rozinek

  • vejce na potření

  • plátky mandlí na ozdobu

Postup

Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce, pak tvaroh, kůru i šťávu z citrónu a rum.

Zapracujeme částečně mouku a nasekané mandle a rozinky. Těsto vysypeme na stůl posypaný zbytkem mouky a propracujeme. Pokud je těsto ještě řídké a mazlavé, přidáme mouku.

Vytvoříme kouli (nebo 2 menší), kterou dáme na plech, vytvarujeme do podoby mazance, nakrojíme, potřeme vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme při 175°C. Špejlí zkusíme, zda je dopečen (zapíchnutá špejle je po vytažení suchá).

Pokud mazanec rychle ztmavne, přikryjeme papírem.

Bublanina

Forma: dortová 22 cm

Příprava: 10 min

Pečení: 30-35 min

  • 125 g másla

  • 2 vejce

  • 125 g tvarohu

  • 125 g cukru krupice

  • 170 g polohrubé mouky

  • ½ kypřící prášek do pečiva

  • asi 2 lžíce mléka

  • kůra z půlky citronu

  • hrst ostružin nebo černého rybízu

Postup

Troubu předehřejeme na 170°C.

Nejprve z bílků ušleháme sníh, abychom šlehací metly mohly bez mytí použít pro přípravu těsta.

Změklé máslo třeme s cukrem ručním šlehačem (nebo šlehací metlou). Postupně přidáme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a mléko.

Mouku smíchanou s kypřící prášek do pečiva vmícháme k základu těsta s půlkou sněhu a důkladně promícháme. Zlehka vmícháme zbytek bílků a přeneseme do dortové formy o průměru 22-24 cm (dle potřeby vyložené papírem) nebo jiné, velikostí odpovídající formy.

Poklademe ovocem, poprášeným trochou mouky, pak v těstě nepropadne a dáme péct. Hotový koláč pocukrujeme.

Postup

Sušenky rozdrtíme a spojíme změklým máslem. Vzniklou hmotu upěchujeme na dno dortové formy (okraje trochu výš). Dáme zapéct při 170 °C.

 

Želatinu dle návodu a namočíme ve studené vodě a po 5 minutách vytáhneme, vymačkáme a rozpustíme v teplé smetaně a necháme trochu vychladnout.

Tvaroh (pokojové teploty, studený by rychle ochladil želatinu a ta by mohla tuhnout již v procesu míchání), cukr a šťávu ušleháme a postupně zašleháváme do smetany s želatinou. Nakonec vmícháme do polotuha ušlehanou smetanu a maliny.

Krém dáme na korpus a uhladíme a necháme přes noc v lednici.

Dort s malinami

Dortová forma: 24-26 cm

Pečení: 10-12 min

Chlazení: aspoň 3 hodiny

Korpus:

  • 200 g čokoládových sušenek

  • 100 g máslo

 

Náplň:

  • 6 plátků želatiny

  • 100 ml smetany 12%

  • 500 g tvarohu

  • 140 g cukru

  • 4 lžíce pomerančové šťávy

  • 250 ml smetany 33%

  • 250 g malin

Řezy z křehkého těsta s tvarohovou nádivkou

Forma: 20x30 cm

Příprava: 25 min

Pečení: 30 min

Těsto:

  • 300 g hladké mouky

  • 100 g cukru

  • 180 g másla

  • 1-2 žloutky

  • kůra z ½ citronu

 

Náplň:

  • 400 g tvarohu

  • Asi 200 g cukru

  • 4 žloutky

  • vejce na potření

Postup

Zpracujeme těsto a rozdělíme na dva díly.

Z každého dílu vyválíme mezi fóliemi obdélník velikosti 20x30 cm (spodní díl mezi pečícím papírem a fólií).

Troubu předehřejeme na 180°C.

Jeden plát těsta dáme na pech a zpola upečeme. Necháme lehce vychladnout.

Pak potřeme nádivkou, přikryjeme druhým obdélníkem, potřeme vejcem, popícháme a dopečeme.

Tvarožník

Příprava: 30 min+ chlazení přes noc

Dortová forma 24 cm

Korpus:

  • 200-250 g sušenek

  • 100 g máslo

 

Náplň:

  • 500g tvarohu

  • (+200 g žervé)

  • asi 3 lžíce cukru

  • 1 lžičky vanilková esence

  • ½ lžičky citrónové šťávy

  • 250 ml smetany 33%

Postup

Sušenky rozdrtíme válečkem v sáčku nebo rozmixujeme. Smícháme se změklým máslem. Hmotu upěchujeme na dno formy, okraje trochu výš, a necháme vychladit.

 

Tvaroh, sýr, cukr a pár kapek vanilkové esence šleháme, pak postupně přidáváme ušlehanou smetanu a vyšleháme krém.

 

Krém dáme na korpus a uhladíme a necháme přes noc v lednici.

 

Tip: přelijeme polevou (jahody nebo borůvky či maliny lehce povaříme, rozmixujeme, propasírujeme, abychom je zbavili semínek. Necháme vychladnout. Případně můžeme zahustit kukuřičným škrobem a povařit).

Roláda

Příprava: 30 min

Pečení: 7-9 min

  • 5 vajec

  • 140 g cukru

  • 80 g hladké mouky

 

Náplň:

  • 250 ml smetany 33%

  • 150 g tvarohu jemného

  • Cukr dle chuti+ vanilkový cukr

  • jahody

Postup

Troubu zapneme na 190°C.

Plech vyložíme pečícím papírem.

Klasicky šleháme vejce s cukrem do husté pěny. Oblíbila jsem si rychlejší postup: šleháme bílky do polotuha, pak k nim postupně zašleháváme cukr, až vznikne hustá pěna. Pak zašleháme žloutky a nakonec opatrně mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na papír a pečeme dorůžova.

Po upečení sundáme s papírem z plechu a i s papírem srolujeme a necháme vychladnout.

Rozmotáme, potřeme krémem a posypeme nakrájenými jahodami a srolujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici pár hodin vytuhnout.

 

Krém: ušlehanou šlehačkou postupně vmícháme do tvarohu našlehaného s mlékem a dle chuti osladíme.

Letní dort

Forma: dortová 24 cm

Příprava: 1 hod+ chlazení

 

Těsto:

  • 150 g polohrubé mouky

  • 1 žloutek

  • 50 g cukru + vanilkový cukr

  • 100 g tuku

Náplň:

  • 300-350 g tvarohu

  • 2 lžíce zakysané smetany

  • cukru dle chuti

  • šťáva z 1 pomeranče

  • bezinkový sirup

  • 200 ml smetany 33%

  • 4 plátky želatiny (6 g)

 

  • 300 g letní ovoce

  • 100 ml malinového sirupu

  • 1 vanilkový pudink

Postup

Rychle vypracujeme těsto, vyložíme jím formu

a vytvoříme 3 cm okraje. Popícháme vidličkou

a dáme asi 30 minut do chladničky. Pak těsto přikryjeme papírem, nasypeme fazole a pečeme asi 25 min. na 180°C. V půli pečení papír s fazolemi odstraníme a dopečeme.

 

Z tvarohu, smetany, cukru a šťávy ušleháme krém, do kterého vmícháme rozpuštěnou želatinu (namočenou a rozpuštěnou v bezinkovém sirupu s vodou) a nakonec ušlehanou smetanu. Krém dáme na upečený korpus a necháme vychladit.

 

Ovoce zalijeme asi 100 ml vody a 100 ml sirupu

a dáme vařit. Vmícháme vanilkový pudink rozmíchaný v asi 50 ml vody a uvaříme.

Necháme částečně vychladnout a rozprostřeme na vychlazený dort a dáme opět vychladit.

Drobenkový koláč

Dortová forma: 24 cm

Příprava: 20 minut

Pečení: 30-35 min

 

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky+ ½ kypřící

       prášek do pečiva

  • 120 g tuku

  • 100 g cukru

  • 1 žloutek

Náplň:

  • 250 g tvarohu

  • 1 vejce+ bílek

  • 3 lžíce cukru krupice+ vanilkový cukr

  • 1 vanilkový pudink

Náplň jablečná:

  • 600 g jablek (4 ks)

  • 3 lžíce cukru krupice

  • 1 lžičky škrobu

  • skořice, rozinky

  • (nebo kompot)

Postup

Z mouky cukru a tuku připravíme drobenku

a méně než polovinu odebereme. Zbytek smícháme se žloutkem a dáme do formy vyložené papírem.

 

Umícháme tvarohovou náplň a pokryjeme drobenku.

 

Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a smícháme s dalšími přísadami a posypeme tvarohovou vrstvu.

 

Nakonec posypeme zbytkem drobenky, lehce přitlačíme a upečeme na 180°C.

 

Uležený je lepší!

Koláč s jablky a brusinkami

Forma: koláčová velká

Příprava: 30 min

Chlazení těsta: 30 min

Pečení: 5+35 min

Těsto:

  • 150 g hladké CZ mouky

  • 50 g hladké sójové mouky

  • ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

  • 150 g másla

  • 60 g moučkového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 vejce, špetku soli

Náplň:

  • 500 g tvarohu

  • 100 g cukru

  • kůra z 1 citronu

  • 2 vejce

  • 3 jablka (červená)

  • 100 g sušených brusinek

Postup

Brusinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat.

Rychle zpracujeme těsto, vyválíme a vtlačíme do formy a necháme půl hodiny odležet v chladu.

 

Troubu předehřejeme na 180°C.

Koláč zapečeme 5-7 min a necháme aspoň částečně vychladnout.

 

Tvaroh rozetřeme se žloutky a vmícháme sníh z bílků a cukru.

Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky.

Brusinky necháme okapat.

 

Tvarohovou hmotu naplníme do formy, posypeme brusinkami a zapícháme měsíčky jablek. Dopečeme při teplotě 170°C.

Postup

V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl a cukr. Trošku víc než polovinu hmoty nasypeme do vymazaného pekáče (máslem na vymazání nešetříme).

Troubu zapneme na 180°C.

V jiné míse smícháme přísady na náplň (řidší konzistence) a opatrně nalijeme na směs v pekáči. Pokud chceme, posypeme sekanými ořechy či rozinkami namočenými v rumu nebo můžeme poklást kousky jablek či hrušek.

Zasypeme zbytkem směsi, poklademe plátky másla (nebo můžeme máslo rozpustit a koláč pokapat) a zvolna pečeme.

 

Necháme uležet!

Švédský koláč

Forma: pekáč 23x 39 cm

Příprava: 15 min

Pečení: 40 min

Těsto:

  • 3 hrnky polohrubé (hrubé) mouky

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • ¾ hrnku cukru

  • Špetka soli

Náplň:

  • 750 g tvarohu

  • ½ -1 hrnek cukru krupice

  • 1-2 vanilkový cukr

  • 3-4 vejce

  • 0,3-0,5 l mléka

  • (ořechy, citrónová kůra, rozinky, rum

       nebo sušené meruňky, brusinky)

  • Asi 150 g másla

Koláč s jablky a mandlovými lupínky

Dortová forma: 26 cm

Příprava: 30 min+ chlazení

Pečení: 60 min

Těsto:

250 g hladké mouky

125 g másla

100 g moučkového cukru

1 malé vejce

špetku soli

 

Náplň:

250 g tvarohu

100 g cukru

1 vanilkový pudink

kůra z 1 citronu

4 vejce

250 ml smetany 33%

 

3 jablka

30 g rumových rozinek

2 lžíce cukru

1/2 lžičky skořice

3 lžíce meruňkového džemu

20 g mandlových lupínků

Postup

Z uvedených surovin rychle vypracujeme těsto, které vyválíme mezi dvěma fóliemi. Jednu stáhneme a na placku položíme dno dortové formy, převrátíme a odkrojíme přesah těsta (měla by to být asi ¼ ). Z odkrojeného těsta vytvoříme váleček a z něj uděláme okraje. Chladíme asi hodinu.

 

 

Smícháme přísady na náplň a vmícháme ušlehanou šlehačku.  Hmotu naplníme do formy.

 

Jablka oloupeme, nakrájíme na dílky a pokapeme citrónem. Pak je klademe na tvarohovou hmotu.

 

Posypeme rozinkami, cukrem a skořicí.

Pečeme asi 30 min. 190°C, pak snížíme na 160°C a 30 min. dopékáme.

 

Upečený koláč potřeme rozehřátým džemem a posypeme lupínky, které jsme předtím opražili. Lupínky trochu přitiskneme.

Vánoční tvarohová štola

Příprava: 50 min

Pečení: 50-60 min

Těsto:

  • 150 g másla

  • 170 g cukru krupice + 1 vanilkový cukr

  • 1 citrón

  • ½ lžičky skořice

  • 250 g tvaroh

  • 2 vejce

  • 500 g polohrubé mouky

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • sůl

  • 50 g nasekaných mandlí

  • 100 g kandovaného ovoce

  • 100 g rozinek+ 50 g brusinek namočených

       v tuzemáku

  • Máslo, cukr na obalení

Postup

Máslo s cukrem ušleháme do pěny, zašleháme vejce, tvaroh a kůru i šťávu z citronu a nakonec mouku. Do tužšího těsta zapracujeme mandle, nakrájené ovoce a vytvoříme štolu (vyválíme 2-3 cm silný plát, delší okraje složíme ke středu a podélně ještě přeložíme).

Na plechu necháme 30 min. pod utěrkou odpočinout.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Po upečení potřeme máslem a silně obalíme v cukru. Necháme odležet.

Slepované cukroví

Příprava: 40 min+ 2 hodiny odležení

Pečení: 15 min

Makové hvězdičky:

  • 300 g hladké mouky

  • 250 g cukru moučka

  • 250 g másla

  • 200 g mletého máku

  • 1 vejce

 

Mrkvové koláčky:

  • 1 velká mrkev

  • 100 g cukru

  • 1 lžičky čerstvého zázvoru

  • 200 g hladké špaldové mouky

  • 100 g pohankové mouky

  • 100 ml (olivového) oleje

  • 1 vejce

  • 2 lžíce medu

 

Tvarohová náplň:

  • 125 g tvarohu

  • 100 g másla

  • Cukr dle chuti

 

  • 100 g hořké čokolády

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které ve fólii necháme aspoň 2 hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme na plát a vykrajujeme hvězdičky (nebo jiné tvary). Pečeme na papíru v troubě vyhřáté na 180°C.

Po vychlazení spojujeme krémem.

 

 

Mrkev najemno nastrouháme. Zázvor nastrouháme na struhadle na zázvor.

Vše naráz smícháme, zabalíme ho do folie

a necháme hodinu odležet v lednici. Odleželé těsto rozválíme na 4 mm, vykrájíme kolečka

a naskládáme je na plech.

Pečeme při 170 °C.

 

Tvarohovou náplní slepujeme upečená kolečka.

 

Postříkáme rozpuštěnou čokoládou.

Necháme půl dne v lednici, zvláční.

Křehký hruškový koláč
s pudinkovou náplní

Koláčová forma 28 cm

Příprava: 30 min+ odležení

Pečení: 40 min

Těsto:

  • 200 g hladké mouky

  • 150 g másla

  • 60 g moučkového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 vejce

  • špetka soli

Náplň:

  • 300 ml mléka

  • 80 g krupicového cukru

  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku

  • 200-250 g měkkého tvarohu

  • 3-4 velké hrušky

  • 1 citron

  • 100 g meruňkového džemu

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a vyložíme jím formu. Necháme v chladu aspoň 30 minut odležet.

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém, který necháme za občasného zamíchání mírně vychladnout.

 

Do vychladlého krému přidáme tvaroh, promícháme a rozetřeme na povrch těsta.

 

Hrušky (oloupeme), zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Naskládáme dokola na povrch náplně a koláč upečeme na 180°C.

 

Po upečení potřeme rozehřátým meruňkovým džemem.

Strouhaný koláč s kokosem

Forma: pekáč 23x 39 cm

Příprava: 15 min+ 30 min chlazení+ 15 min

Pečení: 25-30 min

Těsto:

350g  hladké mouky

1 prášek do pečiva

30 g kakaa

200 g másla

50 ml mléka

150 g cukru moučka

 

Náplň:

500 g měkkého tvarohu

200 g kokosu

cukr dle chuti

6 bílků

citrón

Postup

V robotu smícháme mouku, prášku do pečiva, kakao, cukr a změklé máslo. Nakonec přidáme mléko a vyrobíme těsto.

Těsto na vále zpracujeme do 2 šišek a ve fólii dáme aspoň na 30 minut do ledničky.

 

Troubu zapneme na 170°C.

Náplň: ušleháme bílky, smícháme s tvarohem (pokud je suchý je třeba jej rozmíchat s mlékem nebo smetanou), kokosem a citrónovou kůru i šťávu.

 

Do pekáče dáme pečící papír, nastrouháme na hrubším struhadle šišku těsta, nalijeme náplň, nastrouháme další a lehce zamáčkneme do tvarohu.

 

Necháme uležet.

Řezy z tvarohového těsta s nádivkou z jablek

Forma: 33x39 cm

Příprava: 40 min

Pečení: 30 min

 

Těsto:

250 g měkkého tvarohu

250 g tuku

450 g hrubé mouky

100 g cukru

1 vanilkový cukr

1 vejce

 

Náplň:

1 kg jablek

cukr dle chuti

citrónová šťáva

Postup

Začneme náplní: oloupaná, nakrájená jablka s troškou vody, cukrem a citrónem rozvaříme na kaši a necháme vychladnout.

 

Změklý tuk smícháme s tvarohem a vejcem, vmícháme cukr, nakonec mouku a vypracujeme těsto, které dáme na 20 min. do ledničky. 

Těsto rozdělíme na dva díly: z prvního dílu vyválíme obdélník velikosti plechu mezi fólií a papírem na pečení a přeneseme na pech. Potřeme nádivkou, přikryjeme druhým obdélníkem vyváleným mezi 2 fóliemi a přitlačíme.

Popícháme a pečeme, až povrch zrůžoví.

Kakaový koláč s tvarohovou mřížkou- prošívaná deka

Forma: pekáč 23x39 cm

Příprava: 20 minut

Pečení: 30-35 min

 

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek cukru

3 lžíce kakaa

½ hrnku oleje

2-3 vejce

1 hrnek mléka

 

Náplň:

500 g měkkého tvarohu

2 žloutky

cukr dle chuti

½ hrnku mléka

½ sáčku vanilkového pudinku (nebo

3 lžíce kukuřičného škrobu) vanilkový extrakt

Postup

V míse smícháme suché suroviny. Ve vyšší nádobě prošleháme mléko, olej a vejce. Obě směsi spojíme a vzniklé těsto nalijeme na plech.

Troubu předehřejeme na 190 °C.

 

Tvarohovou náplň vytvoříme promixováním všech surovin. Směsí naplníme sáček, ustřihneme roh, uděláme mřížku.

 

Vložíme do trouby, 5 minut pečeme zprudka a pak zmírníme na 175°C.

Kakaový koláč s překvapením

Forma: pekáč 23x39 cm

Příprava: 30 minut

Pečení: 40-45 min

Kuličky:

250 g tvarohu

Asi 2 lžíce másla

1 vejce

110 g kokosu

3 lžíce moučkového cukru

½ citrónu

Rum

 

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek cukru

3 lžíce kakaa

½ hrnku oleje

2-3 vejce

1 hrnek mléka

 

Krém:

400 ml zakysaná smetana (nejlépe 18%)

½ citrónu

Postup

Těsto v tomto receptu je stejné jako u předchozího koláče. Oblíbená kombinace tvarohu s kokosem- už jsem ji použila ve strouhaném koláči- je zde provedena v oku lahodícím uspořádání. Pokud máte víc času, můžete udělat i menší kuličky, ale vždy si je rozplánujte tak, aby vám vyšly na celý plech. Pokud naopak spěcháte, správně umístěné válečky v těstě jsou také efektní.

V míse smícháme suché suroviny. Ve vyšší nádobě prošleháme mléko, olej a vejce. Obě směsi spojíme a vzniklé těsto nalijeme na plech.

Troubu předehřejeme na 190 °C.

 

Tvarohovou náplň vytvoříme promixováním všech surovin. Směsí naplníme sáček, ustřihneme roh, uděláme mřížku.

 

Vložíme do trouby, 5 minut pečeme zprudka a pak zmírníme na 175°C.

Linecké řezy s piškotovou mřížkou

Forma: 33x 39 cm

Příprava: 50 min

Pečení: 30 min

Linecké těsto:

300 g hladké mouky

200 g másla

80 g moučkového cukru

1 vejce

 

Tvarohová náplň:

750 g měkkého tvarohu

150 g cukru

1 vanilkový cukr

3 vejce

(100 g rozinek)

citrónová kůra

 

Piškotová hmota:

100 g hladká mouky

80 g cukru krupice

3 vejce

Postup

 

Všechny suroviny na linecké těsto rychle zpracujeme. Z těsta vyválíme plát přímo na pečícím papíře a pak i s papírem přeneseme na plech, popícháme vidličkou a napůl zapečeme při 180°C do lehce růžova.

 

Náplň připravíme smícháním uvedených surovin, cukr dáme dle chuti a kyselosti tvarohu, sladíme spíš míň, protože linecké i piškot je sladký. Po částečném vychladnutí lineckého těsta náplň na něj rozetřeme.

 

Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, pak žloutky a nakonec mouku. Zdobícím sáčkem nastříkáme na tvaroh mřížku a koláč dopečeme.

Trojbarevné řezy

Velikost plechu: 33x 39 cm

Příprava: 40 min

Pečení: 35-40 min

Spodní těsto:

100 g másla

100 g cukru

300 g polohrubá mouky

½ prášku do pečiva

1 vejce

2 lžíce rumu

2 lžíce kakaa

Mléko dle potřeby

 

Náplň:

750 g tvarohu tučného

(nebo přidáme kousek másla)

1 vejce

cukr krupice (100 g)

citrónová kůra

 

Horní těsto:

150 g cukru

3 vejce

7 lžic oleje

120 g hladké mouky

špetka prášku do pečiva

Postup

Smícháním všech ingrediencí vytvoříme spodní těsto. Rozválíme jej na papíře velikosti plechu, předáme na plech a necháme v lednici (pokud spěcháme tak třeba i v mrazničce) ztuhnout. Je to opravdu nutné, abychom mohli na ně rozetřít tvarohovou vrstvu.

 

Tvarohovou náplní potřeme těsto a na ni nalejeme poslední vrstvu.

Příprava horního těsta: vejce šleháme s cukrem, postupně zašleháme 3 lžíce vlažné vody a vyšleháme světlou pěnu. Pak dál zašleháme olej a nakonec mouku. Těsto nalijeme na tvarohovou vrstvu a uhladíme. Pečeme na 170 °C.

Strouhaný koláč

Forma: pekáč 23x 39 cm

Příprava: 15 min+ chlazení + 15 min

Pečení: 30 min

Těsto:

  • 400g hladké mouky

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • 4 lžíce kakaa

  • 250 g másla

  • 3 žloutky

  • 3 lžíce mléka

  • 2 lžíce cukru

Náplň:

  • 750 g tvarohu

  • 3 lžíce mléka

  • 1 lžíce Solamylu

  • 400 g cukru moučka

  • ze 3 bílků sníh

  • (hruškový kompot)

Postup

Mouku smícháme s kypřící prášek do pečiva, kakaem a cukrem. Přidáme máslo a vytvoříme drobenku. Nakonec přidáme žloutky rozmíchané v mléce a zpracujeme těsto.

Těsto dáme ve fólii na několik hodin do ledničky. Pokud spěcháme, můžeme dát do mrazničky.

 

Troubu zapneme na 180°C.

Do máslem vymazaného pekáče nastrouháme na hrubším struhadle půlku těsta, nalijeme náplň, nastrouháme druhou půlku a lehce zamáčkneme do tvarohu (jinak vrch zůstane drobivý). Dáme péct.

 

Necháme uležet.

Koláč s jablky a mandlovými lupínky

Dortová forma: 26 cm

Příprava: 30 min+ chlazení

Pečení: 60 min

Těsto:

250 g hladké mouky

125 g másla

100 g moučkového cukru

1 malé vejce

špetku soli

 

Náplň:

250 g tvarohu

100 g cukru

1 vanilkový pudink

kůra z 1 citronu

4 vejce

250 ml smetany 33%

 

3 jablka

30 g rumových rozinek

2 lžíce cukru

1/2 lžičky skořice

3 lžíce meruňkového džemu

20 g mandlových lupínků

Postup

Z uvedených surovin rychle vypracujeme těsto, které vyválíme mezi dvěma fóliemi. Jednu stáhneme a na placku položíme dno dortové formy, převrátíme a odkrojíme přesah těsta (měla by to být asi ¼ ). Z odkrojeného těsta vytvoříme váleček a z něj uděláme okraje. Chladíme asi hodinu.

 

 

Smícháme přísady na náplň a vmícháme ušlehanou šlehačku.  Hmotu naplníme do formy.

 

Jablka oloupeme, nakrájíme na dílky a pokapeme citrónem. Pak je klademe na tvarohovou hmotu.

 

Posypeme rozinkami, cukrem a skořicí.

Pečeme asi 30 min. 190°C, pak snížíme na 160°C a 30 min. dopékáme.

 

Upečený koláč potřeme rozehřátým džemem a posypeme lupínky, které jsme předtím opražili. Lupínky trochu přitiskneme.

Jablečný koláč s marcipánovou mřížkou

Forma: dortová 26 cm

Příprava: 30 min

Pečení: 15+20 min

Těsto:

200 g mouky

1 lžička prášku do pečiva 100 g suššího tvarohu

100 g změklého másla

100 g cukru

1 vanilkový cukr

špetka soli

 

Náplň:

1 kg jablek

30 g rozinek

1 citron

2 lžíce cukru

špetka skořice

 

Mřížka:

150 g marcipánu

1 lžíce moučkového cukru

 

K dokončení:

Asi 2 lžíce cukru moučka

2 lžíce jablečné šťávy

Postup

Náplň připravíme nejlépe den předem: jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, rozkrájíme na dílky a se 2 lžícemi vody dusíme asi 10 min. Necháme vychladnout, vykapat šťávu a rozmačkáme vidličkou.

Pak smícháme s rozinkami, skořicí, citrónovou šťávou a dle chuti dosladíme.

 

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválíme placku. Dnem dortové formy vkrojíme kruh, dáme do formy, a ze zbytků vytvoříme asi 3 cm okraj. Zabalíme do fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.

 

Troubu zapneme na 180°C.

Na těsto položíme pečící papír a nasypeme vrstvu fazolí. Korpus pečeme asi 15 minut. Potom sejmeme papír s fazolemi a korpus naplníme jablečnou náplň.

 

Rozdrobený marcipán propracujeme s 1 lžíce cukru a ze vzniklé hmoty vyválíme válečky a ty položíme na koláč jako mřížku.

 

Asi 50 g moučkového cukru smísíme se jablečnou šťávou. Směsí potřeme mřížku a dozlatova pečeme ještě asi 20 minut.

Drobenkový koláč „na druhou“

Forma: asi 20x30 cm

Příprava: 40 min

Pečení: 15+40 min

Spodní drobenka:

250 g celozrnné špaldové mouky

180 g másla

120 g cukru

 

Náplň tvarohová:

250 g tvarohu

100 g zakysané smetany 30%

Asi 90 g žervé

3-4 vejce

100 g cukru

½ lžička vanilkové esence

 

Náplň jablečná:

3 jablka

Skořice

Muškátový oříšek

 

Horní drobenka:

½ hrnku ovesných vloček

80 g celozrnná mouky

120 g cukru

70 g másla

Postup

Troubu zapneme na 180°C.

Z mouky cukru a tuku připravíme drobenku a dáme ji do formy vyložené papírem a 15 minut zapečeme.

 

Umícháme tvarohovou náplň, postupně zašleháváme vejce a nalijeme na teplou drobenku.

 

Jablka oloupeme, nastrouháme a posypeme jimi tvarohovou vrstvu. Lehce posypeme skořicí a muškátovým oříškem.

 

Z uvedených přísad (vločky použijeme jemné nebo je rozmixujeme) připravíme drobenku, nasypeme na koláč a opečeme.

 

Při servírování doporučuji přelít karamelem.

Tvarohovo-makový koláč

Doba přípravy: 40 min 

Pečení: 30 min

Plech 25x36 cm s vyšším okrajem

Těsto:

300 g hladké mouky

3 lžičky prášku do pečiva

6 lžic mléka

6 lžic oleje

70 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

200 g tvarohu

 

Náplň maková:

100 g mletého máku

150-170 ml mléka

50 g dětských piškotů

2 lžíce rumu

1 vanilkový cukr

špetka mleté skořice

špetka citrónové kůry 

cukr krupice (dle potřeby)

2 lžíce rozinek (namočených v rumu)

 

Náplň tvarohová:

250-300 g tvarohu

3 lžíce cukru krupice

1 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžička vanilkového extraktu 

1 vejce + 1 lžíce rumu

 

Drobenka:

100 g másla

180 g (špaldové) polohrubé mouky

100 g cukru krupice

 

250 g višňového džemu

Postup

Maková náplň: mléko dáme do hrnce a zahřejeme k varu. Vmícháme mák a svaříme. Přidáme zbývající ingredience (piškoty jemně nadrtíme) a necháme zchladnout.

 

Tvarohová náplň: všechny přísady smícháme.

 

Připravíme drobenku.

 

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Plech nebo zapékací mísu vyložíme papírem na pečení. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a zpracujeme v hladké těsto. To pak rozválíme na připraveném papíru a přeneseme na plech.

Na těsto nanášíme po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou naplň a nakonec džem. Koláč posypeme drobenkou a pečeme 25–30 minut.

Necháme vychladnout.

 

Varianta: pokud nemáte višňový džem, použijte třeba povidla- výsledek bude také skvělý!

Hruškový koláč s brusinkami a ořechy

Forma: koláčová 28 cm

Příprava: 30 min

Pečení: 45 min

Těsto:

250 g polohrubé mouky

½ lžičky prášku do pečiva

70 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

špetka soli
150 g měkkého tvarohu

6 lžic oleje (45-50g)

 

brusinkový kompot

500 g hrušek (2-3ks)

50 g sušených brusinek

2 hrsti vlašských ořechů

 

Zálivka:

100 ml smetany 33%

100 ml zakysané smetany

2 vejce

2 lžíce cukru krupice
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Postup

Zpracujeme těsto (pokud je tvaroh dost suchý a těsto nejde spojit, přidáme mléko nebo smetanu, co máme po ruce)

Těsto vyválíme mezi 2 fóliemi a pomocí fólie přesuneme do koláčové formy (kulaté nebo obdélníkové).

 

Potřeme brusinkovým kompotem a poklademe oloupanými a na plátky nakrájenými hruškami, které hned pokapeme citrónem. Posypeme brusinkami.

 

Na zalití nejprve rozpustíme pudink ve smetaně, pak přidáme další suroviny, rozšleháme a nalijeme na hrušky.

 

Povrch koláče posypeme nasekanými ořechy.

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C.

 

Varianta: pokud nemáme smetanu, můžeme použít celý kelímek kysané smetany a pudink rozpustit ve trošce mléka.

Koláč s medem a hruškami

Forma: dortová 28 cm

Příprava: 30 min+ odležení

Pečení: 50 min

Těsto:

180 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

100 g mletých ořechů

1 vejce

80 g tekutého medu

100 g másla

1 vanilkový cukr

skořice

 

Náplň:

500 g tvarohu

2 vejce

3 lžíce medu

1 vanilkový cukr

kůra z citrónu

2 hrušky

Postup

Z uvedených surovin vytvoříme tuhé těsto, které vyválíme mezi fóliemi, přendáme do formy a vytvarujeme i okraje. Popícháme vidličkou a dáme do ledničky asi na hodinu.

 

Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme na měsíčky a pokapeme citrónem. Tvaroh se žloutky, medem a citronem nešleháme a vmícháme sníh z bílků. Náplň rozetřeme na těsto a poklademe hruškami.

Pečeme při 180°C. Během pečení kontrolujeme a případně snížíme teplotu.

 

Nejlepší je ještě vlažný, ale vynikající je i po úplném vychladnutí.

 

Zdobení: šlehačka s medem a skořicí

Máslový koláč s karamelizovanou rebarborou

Forma: 24 x 35 cm

Příprava: 30-40 min

Pečení: 40-45 min

Těsto:

200 g másla

250 g tvarohu

3 vejce

180 g cukru

250 g polohrubé mouky

1 lžíce prášku do pečiva

 

Náplň:

600 g rebarbory

70 g krupicového cukru

30 g medu

30 g másla

Asi 3 lžíce smetany 33%

 

Drobenka:

60 g másla

100 g hrubá mouky

100 g moučkového cukru hrst sekaných mandlí (klíčky)

Postup

Náplň: rebarboru oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé kousky. Cukr a medem dáme na pánev a bez míchání necháme zkaramelizovat. Pak přidáme máslo a promícháme. Pro rozpuštění karamelu přidáme smetanu a lehce povaříme. Pak vložíme rebarboru, ještě povaříme a pak necháme vychladnout. (Pokud používáme mraženou, není třeba ani tekutinu přidávat).

 

Troubu zapneme na 180°C.

Změklé máslo, tvaroh, cukr a vejce vyšleháme, pak vmícháme mouku s práškem. Těsto dáme do vymazané (nebo papírem vyložené) koláčové formy, poklademe rebarboru, zalijeme zbylou šťávou z pánve, zasypeme drobenkou a dáme péct.

 

Servírujeme s kysanou smetanou a lesními plody.

 

Varianta: místo rebarbory použijeme jablka, hrušky nebo  meruňky či broskve.

Mrkvový koláč s mákem

Forma: chlebíčková

Příprava: 15-20 min

Pečení: 60 min

Těsto:

200 g másla

125 g cukru

1 vanilkový cukr

špetku soli

4 vejce

pomeranč

350 g mrkve

100 g máku

150 g strouhaných mandlí nebo ořechů

100 g polohrubá mouky

1 prášek do pečiva

 

Krém:

200-300 g tvarohu

1 pomazánkové (nebo tučná zakysaná smetana nebo

100 g změklého másla)

Cukr dle chuti

Citrón nebo pomeranč

nebo ořechy

Postup

Troubu zapneme na 175°C.

Mrkev jemně nastrouháme. Pokud je velmi šťavnatá, necháme vykapat. Z pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

Máslo třeme se 150 g cukru a solí. Postupně přidáváme žloutky. Zašleháme kůru a mrkev, dle potřeby šťávu z pomeranče. Vmícháme mouku s ořechy a mákem, nakonec postupně sníh, který jsme ušlehali ze 4 bílků a 50 g cukru.

Nalijeme do dortové nebo chlebíčkové formy a upečeme.

Vychladnutý koláč protřeme za všech stran krémem a ozdobíme citrónovou kůrou.

 

Krém: v míse našleháme tvaroh se smetanou a cukrem (dochutíme kůrou a šťávou z pomeranče nebo citrónu)

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.

Smícháme sypké ingredience.

Z bílků ušleháme sníh.

Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, mléko, sníh spolu s moukou. Těsto nalijeme do papírem vyloženého plechu nebo vymazaného a vysypaného moukou. Upečeme.

 

Krém: hodně změklé máslo s tvarohem a cukrem smícháme, přidáme pudinkový prášek a vyšleháme ručním mixérem do krému. Vychladlý koláč potřeme krémem.

 

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo, přimícháme smetanu a polijeme jí krém na korpusu. Dáme na hodinu vychladit.

Poleva je sice poloměkká, ale je lepší je krájet nahřátým nožem v teplé vodě a budete mít krásné rovné řezy.

Řezy Míša s pudinkem „za studena“

Forma: pekáč:28 x 35cm

Příprava: 45 min

Pečení: 25-30 minut

Těsto:

2 hrnky polohrubá mouky

½ prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

1 hrnek cukru

4 vejce

1 hrnek mléka

¾ hrnku oleje

 

Krém Olé:

500 g tvarohu

250 g másla

4 lžíce cukru

1 vanilkový pudink Olé

(za studena)

 

Poleva:

200 g čokolády na vaření

100 g smetany

50 g másla

Křehký koláč s bílou čokoládou

Forma: koláčová

Příprava: 30 min+ odležení

Pečení: 30 min

12 porcí

Těsto:

150 g másla

300 g HL mouky

70 g cukru moučka + VC

1 vejce

Kůra z 1 citrónu, hřebíček

 

Náplň:

500 g měkkého tvarohu

3 žloutky

150 g moučkového cukru

2 VC

2 LŽ vanilkového pudinku

Rybíz

Bílá čokoláda

Postup

Máslo a cukry smícháme s vejcem a spolu s ostatními surovinami vyrobíme těsto. Z těsta vyválíme plát, kterým vyložíme formu. Dáme do lednice odležet.

 

Na náplň smícháme všechny ingredience.

Troubu zapneme na 180°C.

Vychlazené těsto potřeme náplní, posypeme rybízem, postříkáme rozpuštěnou bílou čokoládou a upečeme.

Postup

Troubu zapneme na 175°C.

Plech vyložíme papírem na pečení.

Vejce s cukrem šleháme do pěny, pak zašleháme olej a nakonec směs z mouky, prášku do pečiva a kakaa. Rozprostřeme na plech a upečeme.

 

Po vychladnutí rozkrojíme na půl. Půlku potřeme krémem, pokryjeme druhou půlkou, lehce přitlačíme a dáme dvě hodiny chladit.

 

Krém: změklé máslo šleháme s cukry, pak zašleháme tvaroh a vmícháme smetanu.

„Pohádkový“ řez „s plnou sklenicí mléka“

Forma: plech 33 x 39 cm

Příprava: 20 min

Pečení: 10 min

Těsto:

5 lžic cukru

4 vejce

2 lžíce oleje

7 lžic polohrubé mouky

 ½ prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

 

Krém:

asi 100 g másla

6 lžíce cukru

2 vanilkové cukry

250 g tvarohu

1 zakysaná smetana

Citrónový koláč

Forma: koláčová 26 cm

Příprava: 50 min

Pečení:  25 min+ zapečení

Kandované citróny:

50 g cukru krupice

1 citrón

 

Korpus: 

200 g hladké mouky

60 g cukru moučka

1 vanilkový cukr
140 g másla

1 žloutek

 

Náplň:

250 ml mléka

50 g krupicového cukru

1 vanilkový pudink

1 žloutek

250 g měkkého tvarohu

1 citrón

 

Sníh:

2 bílky

100 g cukru krupice

Postup

Kandované citróny: 100 ml vody a cukr vaříme, přidáme citrón nakrájený na tenké plátky a zvolna vaříme asi 30 minut. Pak vyjmeme plátky citrónu a necháme okapat a oschnout. Nálev si uchováme pro další použití.

Citróny na ozdobu je dobré připravit si den předem, aby oschly.

 

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které rozválíme mezi fóliemi na kulatý plát, vyložíme jím formu a popícháme vidličkou. Těsto uložíme do chladničky na 30 minut.

Na povrch těsta položíme papír a na něj nasypeme fazole. Předpečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak sundáme alobal a dopečeme.
 

Náplň: z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém a ještě do horkého vmícháme žloutek a pořádně rozmícháme. Po částečném vychlazení smícháme s tvarohem a šťávou i kůrou z poloviny citrónu.

Hotovou náplň rozetřeme na upečený korpus ve formě.

 

Z bílků a cukru vyšleháme na pevný sníh a ochutíme
dvěma lžícemi nálevu z kandovaných citrónů, rozprostřeme po náplni, stěrkou vytvoříme špičky a dáme zapéci do předehřáté trouby na 200 °C do zrůžovění. Pak poklademe plátky citronů.

Moravské koláče

Příprava: 2-2,5 hod

Těsto:

500 g hladké mouky

1 (42 g)kostka droždí

3 lžíce cukru krupice

asi 200 ml mléka

3 žloutky

1 lžička (vrchovatá) soli

150 ml oleje (řepkový)

 

Náplň:

500 g tvarohu

1 vejce

1 lžíce kukuřičného škrobu

Citrónová kůra

Cukr krupice dle chuti

Rozinky (nepovinné)

 

Drobenka:

150 g polohrubé mouky (směs celozrnná, ovesné)

80 g cukru krupice

80 g másla

 

1 žloutek na potření

1 sklenice povidel nebo marmelády nebo ovoce

Postup

Do mísy robotu (nebo jen pevné mísy) nadrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka, hrstku z odvážené mouky a necháme vzejít kvásek. To poznáme tak, že se začne tvořit pěna- trvá to asi 5-10 min.

Pak přidáme žloutky, zbytek mouky, sůl, olej, přidáme asi ¾ mléka a pomocí tzv. háku vymícháme těsto, které pod utěrkou nebo fólií necháme kynout, až zdvojnásobí objem (asi hodinu).

Těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů. Kousky vytvarujeme v placky. Na střed každé dáme kousek tvarohové náplně, okraje těsta k sobě pevně přitiskneme a vytvoříme bochníček, který spojem položíme na plech a stiskem rozplácneme.

Necháme krátce kynout. Do každého bochníčku uděláme důlek, který naplníme povidly (marmeládou). Zbytek koláče potřeme rozšlehaným vejcem a nakonec na povidla nasypeme drobenku.

Pečeme v rozpálené troubě na 200°C, po zezlátnutí snížíme a dopečeme.

 

Těsto a tvarohovou náplň můžeme zužitkovat i jednodušším způsobem: Těsto rozdělíme na tak malé kousky, aby bylo možné zabalit lžíci náplně. Balíčky pak skládáme spojem nahoru a vedle sebe, jen je nutné boky uzlíčků mastit rozpuštěným tukem, aby se neslepily.

 

Důležitá poznámka: V tomto receptu neexperimentujte s moukou, musí být dostatečně lepková. Jistota výběru je třeba Babiččina volba. Zato na drobenku experimentujte klidně, zkuste celozrnnou nebo ovesnou či dle vaší obliby.

Všechny suroviny (i do náplně) musí mít pokojovou teplotu, ať se nezbrzdí kynutí.

Postup

V hrnci zahříváme 2 hrnky vody, olej a špetku soli. Jakmile začne vřít, přimícháme mouku a mícháme, až se těsto přestane přichytávat k hrnci. Necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 190°C.

Do vychladlého těsta postupně vmícháváme vejce. Těsto rozdělíme na 2 stejné, máslem důkladně vymazané plechy. Pečeme asi 20 min, během pečení neotvíráme, aspoň prvních 7 minut. Po této době snížíme teplotu a dopékáme. Necháme jej ještě 10 minut sušit v pootevřené troubě.

Jeden plech ještě teplý nakrájíme na čtverce velikosti porcí a necháme zcela vychladnout.

 

Ušleháme dotuha šlehačku se ztužovačem.

Tvarohy nešleháme s vanilkový cukr a vmícháme šlehačku.

Povidla rozmícháme s rumem. Polovinou krému potřeme jeden plát, pak „pokapeme“ povidly a nakonec dáme druhou část krému, přiklopíme druhým plátem (rozkrájeným) a lehce přitlačíme. Nakonec pocukrujeme. Krájíme zlehka ostrým nožem.

Povidloň z odpalovaného těsta

2 plechy (16 porcí)

Příprava: 40 min

Pečení: 20 (30) min

Odpalované těsto:

1 hrnek oleje

250 g hladké mouky

6 vajec

Máslo na vymazání plechů

 

Nebo máslové:

100 g másla

špetka soli

200 g hladká mouky

5 vajec

Máslo na vymazání plechů

 

Krém:

750 g tvarohu

2 kelímky smetany 33%

2 ztužovače

3 vanilkový cukr

250 g povidel

100 ml rumu

Jednoduchá bábovka

Příprava: 20 min

Pečení: 40-45 min

Forma na bábovku

200 ml oleje

200 g cukru

1 vanilkový cukr

4 vejce

375 g tvarohu

mléko dle potřeby

citrón

375 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

Postup

Troubu předehřejte na 170°C.

V míse ušleháme bílky se špetkou soli.

V jiné míse šleháme tvaroh s cukrem a žloutky, zašleháme olej. Pokud je těsto husté, zředíme mlékem nebo podmáslím.

Přidáme citrónovou kůru a šťávu.

Nakonec vmícháme postupně mouku a sníh.

Můžeme část obarvit kakaem nebo přidat rozinky či jiné sušené ovoce, kousky ořechů nebo čokolády.

Bábovka s mákem

Forma na bábovku

Příprava: 20 min

Pečení: 40 min

6 vajec

160 g cukru krupice

130 ml oleje

2 lžíce rumu

200 g měkkého tvarohu

150 g mletého máku
180 g polohrubá mouky

1 prášku do pečiva
dle potřeby (asi 50 ml) podmáslí (mléka)

 

Na dohotovení:

50 g bílé čokoládové polevy

nebo kousek másla a bílá čokoláda

Postup

Troubu zapneme na 160°C.

Formu na bábovku důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou.

 

Žloutky a cukr vyšleháme, postupně zašleháme olej a rum, pak tvaroh, mák, mouku a podmáslí a nakonec z bílků sníh.

Po upečení necháme 10 minut odpočinout a vyklopíme na talíř.


Vychladlou bábovku přelijeme polevou.

Postup

Tvaroh, cukr, vejce a olej promícháme metlou a postupně přidáváme mouku s prášku do pečiva. Pak vyklopíme na pracovní plochu a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme při pokojové teplotě 15 minut odležet.

Rozválíme na plát silný 5 mm a vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Do středu kolečka dáme lžíceíci náplně a okraje potřeme vodou. Přeložíme a okrajem přitiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech (s pečící fólií nebo papírem) a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je hned pocukrujeme.

 

Náplň: Nastrouhané oříšky nasypeme do vařícího mléka, promícháme a necháme vychladnout. Vychladlé ořechy smícháme s tvarohem, medem a cukrem.

Šátečky z tvarohového těsta s oříškovou náplní

Těsto:

150 g suššího tvarohu

50 g cukru krupice

1 vejce

6 lžíce oleje, sůl

200-250 g polohrubá (nebo hladká) mouky

½ prášku do pečiva

 

Náplň:

100 g tvarohu

1 vanilkový cukr+ 2 lžíce medu
asi 80 ml mléka

80 g lískových oříšků

Postup

Z tvarohu, másla a mouky vypracujeme těsto, které necháme při pokojové teplotě asi hodinu odležet. Rozválíme na plát, nakrájíme čtverečky.

Do středu dáme marmeládu smíchanou s piškotovými drobečky (jinak marmeláda vyteče), uzavřeme trojhránek. Po upečení obalujeme v cukru. (Vydrží i týden, pokus se ovšem nesní).

 

Tip: část mouky můžeme nahradit celozrnná či klíčky.

Šátečky z máslového těsta

Těsto:

250 g tvarohu

250 g másla

250 g polohrubá mouky špetka soli

 

Marmeláda

Piškoty

Cukr moučka na obalení

Postup

Mouku, sůl a máslo zpracujeme v „drobenku“.

V misce rozmícháme droždí s cukrem (nejprve se jen slepí, ale dalším mícháním se rozpustí), přidáme mléko dle potřeby, vejce a s „drobenkou“ zpracujeme hladké těsto. Nenecháme jej kynout, ale hned zpracujeme!

Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých vypracujeme bochánky. Ty pak vyválíme na kola velikosti talíře. Každou placku rozkrojíme na osminy (jako když krájíme koláč), na vnější okraj každého dílu dáme kopeček tvarohové náplně a poté balíme ke středu placky a vytvarujeme do rohlíčku. Na plechu potřeme rozšlehaným bílkem.

Pečeme na 180°C

Upečené rohlíčky obalíme moučkovým cukrem. 

NE-Kynuté rohlíčky plněné tvarohem

Příprava: 40 min

Pečení: 12 min

40 ks

Těsto:

500 g hladké mouky

250 g másla

1 kostka droždí

1 lžíce cukru

Asi 50-100 ml mléka

1 vanilkový cukr

1 vejce, sůl

 

Náplň:

250 g suššího tvarohu

1 žloutek

Citrónová kůra

Cukr dle chuti

1 lžíce škrobu

 

bílek na potření

Postup

Drobně posekané ovoce namočíme do rumu.

Tvaroh, žloutky, mouku, cukr, sůl a skořici rozmixujeme. Pokud použije sušší tvaroh, zředíme trochou mléka. Vmícháme namočené ovoce s rumem a ze 2 bílků sníh.

Máslem vytřeme malé zapékací misky a těsto do ní přelijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi tak 20- 30 minut. Během pečení těsto velmi nabude, po vychladnutí klesne.

Suflé je nejlépe podávat teplé, obložené ovocem a posypané skořicí, cukrem a strouhanou čokoládou.

Bezlepková varianta: pšeničnou mouku nahradíme rýžovou

Suflé

Příprava: 15-20 min Pečení: 30-40 min

4-5 misek

Těsto:

300 g tvarohu (+mléko)

1 lžíce mouky

2 vejce

2 ŽL cukru moučky

Špetka skořice, soli

2 lžíce kandovaného ovoce

3 lžíce rumu

 

Na ozdobu:

Ovoce, čokoláda, šlehačka

Postup

Misky vytřeme řádně máslem a vysypeme moukou.

Předehřejeme troubu na 170°C.

Jablka oloupeme, nastrouháme a pokapeme šťávou z citrónu.

Tvaroh smícháme s cukrem a žloutky, přidáme jablka, kůru, ořechy, mouku, promícháme a vmícháme sníh.

Těsto vlijeme do formiček a pokapeme máslem. Pomalu pečeme (v kovových asi 30 minut, v porcelánových asi 40 minut).

Zdobíme šlehačkou a čokoládou.

Bezlepková varianta: pšeničnou mouku nahradíme hrubou sojovou.

Suflé s jablky a ořechy

Příprava: 15-20 min Pečení: 30-40 min

4-5 misek

Těsto:

250 g jablek

1 citrón

250 g tvarohu

3 vejce

80-100 g cukr krupice

50 g mletých ořechů

50 g hrubé mouky + na vysypání forem

20 g másla

Postup

Misky vytřeme řádně máslem a vysypeme rýžovou mouku. Předehřejeme troubu na 170°C.

Vychladlou rýžovou kaši smícháme s tvarohem, sirupem, moukou, kořením a promícháme. Pak vmícháme sníh. Těsto vlijeme do formiček, asi jen do 2/3, a pomalu pečeme.

Suflé podáváme teplé, posypané cukrem.

 

Varianty: do misek dáme trochu hmoty a přidáme kandované ovoce (nejlépe citróny) nebo kousky čokolády, rozinky v rumu, a přikryjeme další hmotu.

 

Dáme vařit mléko spolu se solí a rýží. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Po uvaření vmícháme smetanu a ještě provaříme. Necháme vychladnout pod pokličkou nebo fólií, aby nevznikl škraloup. Množství mléka musíme přizpůsobit druhu rýže.

 

Z kaše si také můžeme udělat rýžové flameri nebo ji sníst prostě jen tak.

Rýžové suflé

Zapékací misky 6 ks

Příprava: 15 min

Pečení: 30-40 min

Těsto:

500 g rýžové kaše

100 g tvarohu

3-4 lžíce rýžového sirupu (cukr)

2-3 lžíce rýžové mouky + na vysypání forem

3-4 bílky

špetka soli

Špetka skořice

Muškátová ořech

Citrón

Máslo na vymazání

Cukr na posypání

 

(2 lžíce kandovaného ovoce, 3 lžíce rumu, čokopecky, …)

 

Rýžová kaše:

1 l mléka

1 hrnek (200 g) pudinkové (kulaté) rýže

Špetka soli

250 ml smetany 12 %

Valentinská srdíčka (bezlepková)

Příprava: 20 min

Pečení: 15-20 min

6 formiček srdce

  • 6 bílků

  • Špetka soli

  • 150 g cukru krupice

  • 50 g mletých ořechů

  • 50 g jahelné mouky

  • 50 g másla (rozpuštěné)

  • 1 lžíce kakaa

  • Máslo a mouky na forem

 

Tvarohová náplň:

  • 200 g tvarohu

  • 50 g cukru

  • 80 g změklého másla

  •  

  • 300 g marcipánu

Postup

Bílky šleháme se špetkou soli, postupně zašleháme cukr a šleháme dál, až je sníh tuhý.

Pak zašleháme máslo a směs ořechů, mouky

a kakaa. Těstem naplníme máslem vymazané

a jahelnou moukou vysypané formičky.

Pečeme při 170 °C.

Po vychladnutí srdíčka prokrojíme a opět spojíme tvarohovou náplní. Necháme ztuhnout v lednici.

Mezi dvěma fóliemi vyválíme marcipán (můžeme obarvit potravinářským barvivem) a pokryjeme jím srdíčka.

Nadýchané moučníky z listového těsta

Příprava: 15 min

Pečení: asi 15 min

1 listové těsto

Vejce na potření

 

Krém I:

120-150 g jemného tvarohu

200-250 ml smetany 33%

Cukru moučka

vanilkový cukr

 

Krém II:

½ vanilkového pudinku

200 ml mléka

1 lžíce cukru

 

(marmeláda)

Postup

Troubu rozpálíme na 190-200°C.

Listové těsto nakrájíme na čtverce (8-10 cm), přeneseme na plech, potřeme vejcem a pečeme až zrůžoví, pak snížíme teplotu a dopečeme.

 

Po vychladnutí prokrojíme, spodní díl potřeme (marmeládou) pudinkovým krémem, poklademe jahodami, pak šlehačkovým, pokryjeme horní částí a pocukrujeme.

Nebo použijeme jen jeden krém.

 

Krém I: Ušleháme šlehačku, zašleháme tvaroh a osladíme dle chuti. Polovinu krému odebereme do zdobícího sáčku, druhou použijeme pro přípravu 2. krému.

Krém II: uvaříme vanilkový pudink dle návodu a pod fólií necháme vychladnout. Pak zašleháme do zbytku 1. krému.

Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou

Příprava: asi 2 hod

Těsto:

500 g polohrubé mouky

250-260 ml mléka

4-5 lžíce cukru

25 g droždí

2 žloutky

100 ml oleje

1 lžička soli

 

Krém:

400 g tvarohu (mléko)

2 bílky

Cukr dle chuti

 

Drobenka:

150 g másla

150-200 g cukru krupice

250 g hrubé mouky

 

500 g rybízu (borůvek)

Postup

Pokud budeme používat mražené ovoce, dáme jej rozmrazit.

Tvaroh vytáhneme z lednice, aby se ohřál.

 

Kynuté těsto připravíme dle postupu u receptu Moravské koláče.

 

Po vykynutí rozdělíme na dva plechy vymazané tukem a roztáhneme do krajů. Bude se chvíli bránit a stahovat zpět, ale po krátkém odpočinutí a následném roztažení by již mělo zůstat po okraje. Pak jej potřeme tvarohem (okraje vynecháme), posypeme rybízem a drobenkou.

Pečeme na 170°C asi 20 min.

 

Varianta: při přípravě drobenky část mouky nahradíme ovesnou moukou (rozmixovanými ovesnými vločkami).

 

Upozornění: Rybíz můžete použít i rozmrazený (ne zmrzlý, to by vám těsto nekynulo), protože leží na tvarohovém „lůžku“.

Postup

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, trochu z odvážené mouky a necháme vzejít kvásek.

Ke kvásku přidáme žloutky, extrakt, tvaroh i rum a rozmícháme. Se zbytkem mouky vymícháme těsto, které pod utěrkou (nebo fólií) necháme kynout asi 40 minut.

 

Těsto vyklopíme na pomoučený stůl, vyválíme válec a rozkrájíme na 32 kousků, ze kterých vytvoříme bochánky. Ty pak necháme pod utěrkou kynout ještě 20 minut.

Smažíme ve středně teplém oleji (jen mírně probublává) dozlatova. Necháme okapat na papírové utěrce a obalujeme v cukru.

Koblížky z kynutého těsta

Příprava: 2 hod

400 g hladké mouky

20 g droždí

3-4 lžíce cukru krupice

125 ml mléka

3 žloutky

½ lžička soli

1 lžička vanilkového extraktu

150 g tvarohu

2 lžíce rumu

 

Olej na smažení

Na obalení: cukr moučka, vanilkový cukr

Postup

Ze všech surovin s výjimkou másla uhněteme v robotu těsto, nejdřív pomalu a pak hněteme rychleji (celkem asi 10 minut).

 

Do těsta přidáme máslo pokojové teploty nakrájené na kousky a hněteme do té doby, až se odlepí od stěn nádoby a jako koule obalí hnětací hák. Může to trvat 5 až 15 minut a déle. (Bez robota těsto neuděláme.)

Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu při pokojové teplotě odpočívat (těsto mírně nakyne). Přes noc necháme odležet v lednici.

 

Druhý den těsto prohněteme (můžeme přidat oříšky ovoce nebo čokoládu), necháme chvilku odpočinout a pak z něj vytvarujeme briošky ve tvaru koulí nebo rohlíčků (asi 20 ks). Na plechu necháme asi hodinu nakynout, potřeme vajíčkem, ozdobíme (nůžkami) a/nebo posypeme cukrem a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C cca 8 minut. Je potřeba hlídat, snadno se spálí.

Briošky kynuté za studena

Příprava: 40 min+1 hod kynutí+ odležení

500 g hladké mouky

(Babiččina volba)

60 g cukru

1 lžička soli

½ kostky droždí (21g)

4 vejce

150 g tvarohu

250 g másla

 

Navíc:

Mleté oříšky nebo brusinky či kousky čokolády.

Postup

Z uvedených surovin vyrobíme těsto. Dvěma lžícemi tvoříme koblížky, které smažíme v 3-4 cm tuku.

Po usmažení ze všech stran dozlatova vytáhneme a na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Pak obalíme v cukru.

Koblížky z nekynutého těsta

Příprava: 30 min

250 g tvarohu

2 vejce

1 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

2 lžíce tuzemáku

150 g polohrubé mouky

½ prášku do pečiva

Špetka soli

(skořice)

 

Olej na smažení

Na obalení: cukr moučka, vanilkový cukr

Postup

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a rozmícháme. Pak přidáme část vlažného mléka, trochu z odvážené mouky a necháme vzejít kvásek.

Ke kvásku přidáme zbytek mléka a mouky, žloutek, vejce, sůl, rum i rozpuštěné máslo a vymícháme vláčné těsto, které se nalepí na stěny mísy. Nejlépe to jde v robotu s hákem. Těsto necháme pod utěrkou kynout 30- 40 minut.

Pak jej vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a po částech rozválíme na 1 cm tloušťku. Vykrajovátkem (nebo hrnkem) vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm, která ještě necháme pod utěrkou asi 20 minut vykynout.

Do vdolků uděláme důlky a postupně smažíme z jedné a druhé strany na mírně bublajícím oleji. Oleje by mělo být v kastrolu tolik, aby vdolky plavaly (aspoň 3 cm). Nesmíme smažit zprudka, jinak by se uvnitř nepropekly.

Necháme okapat na papírové utěrce.

Tvaroh utřeme a cukrem, pokud je třeba, zředíme mlékem nebo smetanou. Pak tvarohem naplníme sáček a na každý vdolek uděláme kopeček. Ten ještě ozdobíme džemem.

 

Tip: do těsta můžeme přidat asi 125 g jemného tvarohu.

Kynuté vdolky s tvarohem

Příprava: 2 hodiny

500 g polohrubé (hladké) mouky (nebo jejich směs)

20 g droždí

2-3 lžíce cukru krupice

200-250 ml plnotučného mléka

1 vejce+ 1 žloutek

½ lžička soli

80 g másla (oleje)

2-3 lžíce rumu

 

Olej na smažení

 

Ozdobení:

250 g tvarohu (mléko)

Cukr moučka + vanilkový cukr

Jahodový (malinový) džem nebo švestková povidla

Postup

Troubu zapneme na 180-190°C.

Smícháme suché suroviny a vmícháme vejce, smetanu a rozpuštěné máslo. Polovinu těsta rozdělíme do 12 papírových košíčků v muffinové formě. Do každého košíčku dáme lžičku povidel a lžičku tvarohu utřeného s cukrem. Dáme zbytek těsta a posypeme drobenkou.

 

Tip: do těsta můžeme přidat asi 125 g jemného tvarohu.

Muffiny s povidly a tvarohem

Forma: muffinová 12 ks

Příprava: 15 min

Pečení: 20 min

2 hrnky polohrubé mouky

1,5 lžička jedlé sody

½ hrnku cukru

2 vejce

1 hrnek smetany

½ hrnku oleje (rozpuštěného másla)

 

Náplň:

Švestková povidla

Tvaroh s cukrem

Drobenka

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Kovovou formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, silikonovou nemusíme. 

Najemno nastrouháme mrkev (jablka nebo směs).

V míse smícháme suché ingredience: prosátou mouku, cukr, prášku do pečiva, sůl, všechno koření, trochu citrónové kůry a promícháme.

V druhé míse našleháme jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypeme suché ingredience a krátce promícháme. Nakonec vmícháme mrkev (je-li mrkev sušší, přidáme ještě trochu jogurtu.

(Do těsta můžeme přidat hrst nahrubo nasekaných ořechů).

Pomocí lopatky ne zmrzlinu rozdělíme těsto do formiček a pečeme, až zezlátnou (zkontrolujeme špejlí). Necháme vychladnout na mřížce.

 

Krém: tvaroh s cukrem a případně smetanou ušleháme dohladka a dochutíme citronovou kůrou a šťávou. Krémem zdobíme vychladlé dortíky.

Mrkvové dortíky (cupcakes)

Forma: muffinová 12 ks

Příprava: 20 min

Pečení: 20-25 min

120 ml jogurtu (podmáslí)

80 g másla (oleje)

3 vejce

250 g polohrué mouky

175 g krupicového cukru

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

180 g mrkve (jablko)

Koření: skořice, zázvor,

Muškátový oříšek

Citrón

(hrst ořechů nebo kokosu)

 

Krém:

250 g jemného tvarohu

Smetana dle potřeby

50 g změklého másla

2 lžíce moučkového cukru

1 lžička citronové kůry

1 lžíce citronové šťávy

Postup

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně zašleháváme vejce, kakao, přidáme na střídačku mouku (promíchanou se solí a prášku do pečiva) a mléko. Promícháme a rozdělíme do formiček.

Kakaové dortíky (cupcakes)

 

Forma: muffinová 12 ks

Příprava: 20 min

Pečení: 20-25 min

120 g změklého másla

175 g cukru krupice

2 vejce

200 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

2 vrchovaté lžíce kakaa

50 ml mléka

špetka soli

 

Krém: stejný jako mrkvové cupcakes

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Tvaroh smícháme s cukrem a pokud nám to konzistence umožní, vytvarujeme z něj váleček, který si rozkrojíme na 12 dílků.

 

Mouku prosejeme s PDP, přidáme cukr a sůl.

Přidáme vejce, olej, extrakt, brusinky a krátce promícháme. Část rozdělíme do košíčků, vložíme porci tvarohu a rozdělíme zbytek. Pokud je tvaroh řidší, nadávkujeme jej lžičkou. Povrch uhladíme a pečeme. Po 10-15 min teplotu snížíme na 160°C.

 

TIP: milovníci kokosu mohou nahradit čtvrtinu mouky jemným kokosem.

Muffiny s brusinkami

 

Forma: muffinová 12 ks

Příprava: 10 min

Pečení: 25 min

100 g tuhého tvarohu

1 LŽ cukru moučka

200 g polohrubé (celozrnné) mouky

2 LČ PDP

180 g cukru (třtinový)

2 vejce

75 ml oleje

170 g brusinek (kompot nebo marmeláda)

1 LČ vanilkového extraktu

sůl