SLADKÉ PEČENÉ DEZERTY
Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Moravské koláče
Příprava: 2-2,5 hod
Těsto:
500 g hladké mouky
1 (42 g)kostka droždí
3 lžíce cukru krupice
asi 200 ml mléka
3 žloutky
1 lžička (vrchovatá) soli
150 ml oleje (řepkový)
Náplň:
500 g tvarohu
1 vejce
1 lžíce kukuřičného škrobu
Citrónová kůra
Cukr krupice dle chuti
Rozinky (nepovinné)
Drobenka:
150 g polohrubé mouky (směs celozrnná, ovesné)
80 g cukru krupice
80 g másla
1 žloutek na potření
1 sklenice povidel nebo marmelády nebo ovoce
Postup
Do mísy robotu (nebo jen pevné mísy) nadrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka, hrstku z odvážené mouky a necháme vzejít kvásek. To poznáme tak, že se začne tvořit pěna- trvá to asi 5-10 min.
Pak přidáme žloutky, zbytek mouky, sůl, olej, přidáme asi ¾ mléka a pomocí tzv. háku vymícháme těsto, které pod utěrkou nebo fólií necháme kynout, až zdvojnásobí objem (asi hodinu).
Těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 16 stejných dílů. Kousky vytvarujeme v placky. Na střed každé dáme kousek tvarohové náplně, okraje těsta k sobě pevně přitiskneme a vytvoříme bochníček, který spojem položíme na plech a stiskem rozplácneme.
Necháme krátce kynout. Do každého bochníčku uděláme důlek, který naplníme povidly (marmeládou). Zbytek koláče potřeme rozšlehaným vejcem a nakonec na povidla nasypeme drobenku.
Pečeme v rozpálené troubě na 200°C, po zezlátnutí snížíme a dopečeme.
Těsto a tvarohovou náplň můžeme zužitkovat i jednodušším způsobem: Těsto rozdělíme na tak malé kousky, aby bylo možné zabalit lžíci náplně. Balíčky pak skládáme spojem nahoru a vedle sebe, jen je nutné boky uzlíčků mastit rozpuštěným tukem, aby se neslepily.
Důležitá poznámka: V tomto receptu neexperimentujte s moukou, musí být dostatečně lepková. Jistota výběru je třeba Babiččina volba. Zato na drobenku experimentujte klidně, zkuste celozrnnou nebo ovesnou či dle vaší obliby.
Všechny suroviny (i do náplně) musí mít pokojovou teplotu, ať se nezbrzdí kynutí.
Valentinská srdíčka (bezlepková)
Příprava: 20 min
Pečení: 15-20 min
6 formiček srdce
-
6 bílků
-
Špetka soli
-
150 g cukru krupice
-
50 g mletých ořechů
-
50 g jahelné mouky
-
50 g másla (rozpuštěné)
-
1 lžíce kakaa
-
Máslo a mouky na forem
Tvarohová náplň:
-
200 g tvarohu
-
50 g cukru
-
80 g změklého másla
-
-
300 g marcipánu
Postup
Bílky šleháme se špetkou soli, postupně zašleháme cukr a šleháme dál, až je sníh tuhý.
Pak zašleháme máslo a směs ořechů, mouky
a kakaa. Těstem naplníme máslem vymazané
a jahelnou moukou vysypané formičky.
Pečeme při 170 °C.
Po vychladnutí srdíčka prokrojíme a opět spojíme tvarohovou náplní. Necháme ztuhnout v lednici.
Mezi dvěma fóliemi vyválíme marcipán (můžeme obarvit potravinářským barvivem) a pokryjeme jím srdíčka.
Nadýchané moučníky z listového těsta
Příprava: 15 min
Pečení: asi 15 min
1 listové těsto
Vejce na potření
Krém I:
120-150 g jemného tvarohu
200-250 ml smetany 33%
Cukru moučka
vanilkový cukr
Krém II:
½ vanilkového pudinku
200 ml mléka
1 lžíce cukru
(marmeláda)
Postup
Troubu rozpálíme na 190-200°C.
Listové těsto nakrájíme na čtverce (8-10 cm), přeneseme na plech, potřeme vejcem a pečeme až zrůžoví, pak snížíme teplotu a dopečeme.
Po vychladnutí prokrojíme, spodní díl potřeme (marmeládou) pudinkovým krémem, poklademe jahodami, pak šlehačkovým, pokryjeme horní částí a pocukrujeme.
Nebo použijeme jen jeden krém.
Krém I: Ušleháme šlehačku, zašleháme tvaroh a osladíme dle chuti. Polovinu krému odebereme do zdobícího sáčku, druhou použijeme pro přípravu 2. krému.
Krém II: uvaříme vanilkový pudink dle návodu a pod fólií necháme vychladnout. Pak zašleháme do zbytku 1. krému.
Nekynuté vdolky z tvarohu
Příprava: 50 min
20 ks
-
250 g tvarohu
-
2 vejce
-
2 LŽ cukru
-
2 LŽ rumu
-
2 LŽ másla
-
300 g PH mouky
-
1 LČ PDP
-
¼ LČ soli
-
džem
-
Olej na smažení
Postup
Tvaroh s cukrem, vejci, rumem a máslem utřeme, přidáme mouku s PDP a spojíme v těsto.
Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme
na 1 cm tloušťku. Vykrajujeme kolečka (průměr
asi 6,5 cm), do kterých uděláme důlky a pak je postupně smažíme na oleji. Necháme okapat na papírové utěrce.
Pocukrujeme, ozdobíme džemem nebo našlehaným tvarohem a ovocem.
Koblížky z kynutého těsta
Příprava: 2 hod
400 g hladké mouky
20 g droždí
3-4 lžíce cukru krupice
125 ml mléka
3 žloutky
½ lžička soli
1 lžička vanilkového extraktu
150 g tvarohu
2 lžíce rumu
Olej na smažení
Na obalení: cukr moučka, vanilkový cukr
Postup
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, trochu z odvážené mouky a necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku přidáme žloutky, extrakt, tvaroh i rum a rozmícháme. Se zbytkem mouky vymícháme těsto, které pod utěrkou (nebo fólií) necháme kynout asi 40 minut.
Těsto vyklopíme na pomoučený stůl, vyválíme válec a rozkrájíme na 32 kousků, ze kterých vytvoříme bochánky. Ty pak necháme pod utěrkou kynout ještě 20 minut.
Smažíme ve středně teplém oleji (jen mírně probublává) dozlatova. Necháme okapat na papírové utěrce a obalujeme v cukru.
Koblížky z nekynutého těsta
Příprava: 30 min
250 g tvarohu
2 vejce
1 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce tuzemáku
150 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
Špetka soli
(skořice)
Olej na smažení
Na obalení: cukr moučka, vanilkový cukr
Postup
Z uvedených surovin vyrobíme těsto. Dvěma lžícemi tvoříme koblížky, které smažíme v 3-4 cm tuku.
Po usmažení ze všech stran dozlatova vytáhneme a na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Pak obalíme v cukru.
Briošky kynuté za studena
Příprava: 40 min+1 hod kynutí+ odležení
500 g hladké mouky
(Babiččina volba)
60 g cukru
1 lžička soli
½ kostky droždí (21g)
4 vejce
150 g tvarohu
250 g másla
Navíc:
Mleté oříšky nebo brusinky či kousky čokolády.
Postup
Ze všech surovin s výjimkou másla uhněteme v robotu těsto, nejdřív pomalu a pak hněteme rychleji (celkem asi 10 minut).
Do těsta přidáme máslo pokojové teploty nakrájené na kousky a hněteme do té doby, až se odlepí od stěn nádoby a jako koule obalí hnětací hák. Může to trvat 5 až 15 minut a déle. (Bez robota těsto neuděláme.)
Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu při pokojové teplotě odpočívat (těsto mírně nakyne). Přes noc necháme odležet v lednici.
Druhý den těsto prohněteme (můžeme přidat oříšky ovoce nebo čokoládu), necháme chvilku odpočinout a pak z něj vytvarujeme briošky ve tvaru koulí nebo rohlíčků (asi 20 ks). Na plechu necháme asi hodinu nakynout, potřeme vajíčkem, ozdobíme (nůžkami) a/nebo posypeme cukrem a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C cca 8 minut. Je potřeba hlídat, snadno se spálí.
Kynuté vdolky s tvarohem
Příprava: 2 hodiny
500 g polohrubé (hladké) mouky (nebo jejich směs)
20 g droždí
2-3 lžíce cukru krupice
200-250 ml plnotučného mléka
1 vejce+ 1 žloutek
½ lžička soli
80 g másla (oleje)
2-3 lžíce rumu
Olej na smažení
Ozdobení:
250 g tvarohu (mléko)
Cukr moučka + vanilkový cukr
Jahodový (malinový) džem nebo švestková povidla
Postup
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a rozmícháme. Pak přidáme část vlažného mléka, trochu z odvážené mouky a necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku přidáme zbytek mléka a mouky, žloutek, vejce, sůl, rum i rozpuštěné máslo a vymícháme vláčné těsto, které se nalepí na stěny mísy. Nejlépe to jde v robotu s hákem. Těsto necháme pod utěrkou kynout 30- 40 minut.
Pak jej vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a po částech rozválíme na 1 cm tloušťku. Vykrajovátkem (nebo hrnkem) vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm, která ještě necháme pod utěrkou asi 20 minut vykynout.
Do vdolků uděláme důlky a postupně smažíme z jedné a druhé strany na mírně bublajícím oleji. Oleje by mělo být v kastrolu tolik, aby vdolky plavaly (aspoň 3 cm). Nesmíme smažit zprudka, jinak by se uvnitř nepropekly.
Necháme okapat na papírové utěrce.
Tvaroh utřeme a cukrem, pokud je třeba, zředíme mlékem nebo smetanou. Pak tvarohem naplníme sáček a na každý vdolek uděláme kopeček. Ten ještě ozdobíme džemem.
Tip: do těsta můžeme přidat asi 125 g jemného tvarohu.
Mrkvové dortíky (cupcakes)
Forma: muffinová 12 ks
Příprava: 20 min
Pečení: 20-25 min
120 ml jogurtu (podmáslí)
80 g másla (oleje)
3 vejce
250 g polohrué mouky
175 g krupicového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
180 g mrkve (jablko)
Koření: skořice, zázvor,
Muškátový oříšek
Citrón
(hrst ořechů nebo kokosu)
Krém:
250 g jemného tvarohu
Smetana dle potřeby
50 g změklého másla
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Kovovou formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, silikonovou nemusíme.
Najemno nastrouháme mrkev (jablka nebo směs).
V míse smícháme suché ingredience: prosátou mouku, cukr, prášku do pečiva, sůl, všechno koření, trochu citrónové kůry a promícháme.
V druhé míse našleháme jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypeme suché ingredience a krátce promícháme. Nakonec vmícháme mrkev (je-li mrkev sušší, přidáme ještě trochu jogurtu.
(Do těsta můžeme přidat hrst nahrubo nasekaných ořechů).
Pomocí lopatky ne zmrzlinu rozdělíme těsto do formiček a pečeme, až zezlátnou (zkontrolujeme špejlí). Necháme vychladnout na mřížce.
Krém: tvaroh s cukrem a případně smetanou ušleháme dohladka a dochutíme citronovou kůrou a šťávou. Krémem zdobíme vychladlé dortíky.
Kakaové dortíky (cupcakes)
Forma: muffinová 12 ks
Příprava: 20 min
Pečení: 20-25 min
120 g změklého másla
175 g cukru krupice
2 vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 vrchovaté lžíce kakaa
50 ml mléka
špetka soli
Krém: stejný jako mrkvové cupcakes
Postup
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně zašleháváme vejce, kakao, přidáme na střídačku mouku (promíchanou se solí a prášku do pečiva) a mléko. Promícháme a rozdělíme do formiček.
Muffiny s brusinkami
Forma: muffinová 12 ks
Příprava: 10 min
Pečení: 25 min
100 g tuhého tvarohu
1 LŽ cukru moučka
200 g polohrubé (celozrnné) mouky
2 LČ PDP
180 g cukru (třtinový)
2 vejce
75 ml oleje
170 g brusinek (kompot nebo marmeláda)
1 LČ vanilkového extraktu
sůl
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C.
Tvaroh smícháme s cukrem a pokud nám to konzistence umožní, vytvarujeme z něj váleček, který si rozkrojíme na 12 dílků.
Mouku prosejeme s PDP, přidáme cukr a sůl.
Přidáme vejce, olej, extrakt, brusinky a krátce promícháme. Část rozdělíme do košíčků, vložíme porci tvarohu a rozdělíme zbytek. Pokud je tvaroh řidší, nadávkujeme jej lžičkou. Povrch uhladíme a pečeme. Po 10-15 min teplotu snížíme na 160°C.
TIP: milovníci kokosu mohou nahradit čtvrtinu mouky jemným kokosem.
Muffiny s povidly a tvarohem
Forma: muffinová 12 ks
Příprava: 15 min
Pečení: 20 min
2 hrnky polohrubé mouky
1,5 lžička jedlé sody
½ hrnku cukru
2 vejce
1 hrnek smetany
½ hrnku oleje (rozpuštěného másla)
Náplň:
Švestková povidla
Tvaroh s cukrem
Drobenka
Postup
Troubu zapneme na 180-190°C.
Smícháme suché suroviny a vmícháme vejce, smetanu a rozpuštěné máslo. Polovinu těsta rozdělíme do 12 papírových košíčků v muffinové formě. Do každého košíčku dáme lžičku povidel a lžičku tvarohu utřeného s cukrem. Dáme zbytek těsta a posypeme drobenkou.
Tip: do těsta můžeme přidat asi 125 g jemného tvarohu.
Bábovka
Příprava: 20 min
Pečení: 40-45 min
Forma na bábovku
-
250 g tvarohu
-
200 g másla
-
100 g cukru krupice+ 1 vanilkový cukr
-
100 g hnědého cukru
-
4 vejce
-
150 g polohrubé mouky
-
150 g hladké mouky
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
2-3 lžíce rumu
-
špetka soli
-
(mléko dle potřeby)
Postup
Troubu předehřejte na 160°C.
Ve větší míse důkladně spojíme tvaroh, máslo (obojí pokojové teploty), cukr a ke hmotě postupně přidáváme žloutky. Dle potřeby zředíme mlékem.
Do jiné mísy prosejeme obě mouky a kypřící prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidáváme k tvarohové spolu s rumem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta.
Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem
a vysypeme moukou. Těsto do ní přendáme, povrch uhladíme a upečeme.
(Upečenou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou.)
Jednoduchá bábovka
Příprava: 20 min
Pečení: 40-45 min
Forma na bábovku
200 ml oleje
200 g cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
375 g tvarohu
mléko dle potřeby
citrón
375 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Postup
Troubu předehřejte na 170°C.
V míse ušleháme bílky se špetkou soli.
V jiné míse šleháme tvaroh s cukrem a žloutky, zašleháme olej. Pokud je těsto husté, zředíme mlékem nebo podmáslím.
Přidáme citrónovou kůru a šťávu.
Nakonec vmícháme postupně mouku a sníh.
Můžeme část obarvit kakaem nebo přidat rozinky či jiné sušené ovoce, kousky ořechů nebo čokolády.
Bábovka s mákem
Forma na bábovku
Příprava: 20 min
Pečení: 40 min
6 vajec
160 g cukru krupice
130 ml oleje
2 lžíce rumu
200 g měkkého tvarohu
150 g mletého máku
180 g polohrubá mouky
1 prášku do pečiva
dle potřeby (asi 50 ml) podmáslí (mléka)
Na dohotovení:
50 g bílé čokoládové polevy
nebo kousek másla a bílá čokoláda
Postup
Troubu zapneme na 160°C.
Formu na bábovku důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Žloutky a cukr vyšleháme, postupně zašleháme olej a rum, pak tvaroh, mák, mouku a podmáslí a nakonec z bílků sníh.
Po upečení necháme 10 minut odpočinout a vyklopíme na talíř.
Vychladlou bábovku přelijeme polevou.
Piškotové nebe
Forma: pekáč 23x 39 cm
Příprava: 30 min
Pečení: 20 min
-
4 vejce
-
1 dl oleje
-
1 dl mléka
-
150 g moučkového cukru
-
200 g polohrubé mouky
-
1 kypřící prášek do pečiva
Krém:
-
500 g tvarohu
-
400 ml zakysané smetany
-
250 ml šlehačky
-
cukr dle chuti
-
4 lžíce instantní kávy
-
3 lžíce tuzemáku
-
240 g dětských piškotů
-
Kakao
Postup
Žloutky, olej, mléko a cukr společně mixujeme cca 2 min.
Přidáme mouku, nakonec vmícháme ze 4 bílků sníh. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
Pečeme na 180°C, necháme vychladnout.
Na krém vyšleháme společně tvaroh, smetanu
a cukr. Vmícháme ušlehanou šlehačku.
Uvaříme si cca 250 ml silnější kávy a přidáme Rum.
Na upečené vychladlé těsto natřeme slabší vrstvu krému, potom poklademe piškoty namočenými
v kávě. Na piškotovou vrstvu namažeme zbylý krém a dáme ztuhnout do lednice.
Před podáváním posypeme hustě kakaem.
Šátečky z tvarohového těsta s oříškovou náplní
Těsto:
150 g suššího tvarohu
50 g cukru krupice
1 vejce
6 lžíce oleje, sůl
200-250 g polohrubá (nebo hladká) mouky
½ prášku do pečiva
Náplň:
100 g tvarohu
1 vanilkový cukr+ 2 lžíce medu
asi 80 ml mléka
80 g lískových oříšků
Postup
Tvaroh, cukr, vejce a olej promícháme metlou a postupně přidáváme mouku s prášku do pečiva. Pak vyklopíme na pracovní plochu a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme při pokojové teplotě 15 minut odležet.
Rozválíme na plát silný 5 mm a vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Do středu kolečka dáme lžíceíci náplně a okraje potřeme vodou. Přeložíme a okrajem přitiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech (s pečící fólií nebo papírem) a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je hned pocukrujeme.
Náplň: Nastrouhané oříšky nasypeme do vařícího mléka, promícháme a necháme vychladnout. Vychladlé ořechy smícháme s tvarohem, medem a cukrem.
Šátečky z máslového těsta
Těsto:
250 g tvarohu
250 g másla
250 g polohrubá mouky špetka soli
Marmeláda
Piškoty
Cukr moučka na obalení
Postup
Z tvarohu, másla a mouky vypracujeme těsto, které necháme při pokojové teplotě asi hodinu odležet. Rozválíme na plát, nakrájíme čtverečky.
Do středu dáme marmeládu smíchanou s piškotovými drobečky (jinak marmeláda vyteče), uzavřeme trojhránek. Po upečení obalujeme v cukru. (Vydrží i týden, pokus se ovšem nesní).
Tip: část mouky můžeme nahradit celozrnná či klíčky.
NE-Kynuté rohlíčky plněné tvarohem
Příprava: 40 min
Pečení: 12 min
40 ks
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla
1 kostka droždí
1 lžíce cukru
Asi 50-100 ml mléka
1 vanilkový cukr
1 vejce, sůl
Náplň:
250 g suššího tvarohu
1 žloutek
Citrónová kůra
Cukr dle chuti
1 lžíce škrobu
bílek na potření
Postup
Mouku, sůl a máslo zpracujeme v „drobenku“.
V misce rozmícháme droždí s cukrem (nejprve se jen slepí, ale dalším mícháním se rozpustí), přidáme mléko dle potřeby, vejce a s „drobenkou“ zpracujeme hladké těsto. Nenecháme jej kynout, ale hned zpracujeme!
Těsto rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých vypracujeme bochánky. Ty pak vyválíme na kola velikosti talíře. Každou placku rozkrojíme na osminy (jako když krájíme koláč), na vnější okraj každého dílu dáme kopeček tvarohové náplně a poté balíme ke středu placky a vytvarujeme do rohlíčku. Na plechu potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme na 180°C
Upečené rohlíčky obalíme moučkovým cukrem.
Suflé
Příprava: 15-20 min Pečení: 30-40 min
4-5 misek
Těsto:
300 g tvarohu (+mléko)
1 lžíce mouky
2 vejce
2 ŽL cukru moučky
Špetka skořice, soli
2 lžíce kandovaného ovoce
3 lžíce rumu
Na ozdobu:
Ovoce, čokoláda, šlehačka
Postup
Drobně posekané ovoce namočíme do rumu.
Tvaroh, žloutky, mouku, cukr, sůl a skořici rozmixujeme. Pokud použije sušší tvaroh, zředíme trochou mléka. Vmícháme namočené ovoce s rumem a ze 2 bílků sníh.
Máslem vytřeme malé zapékací misky a těsto do ní přelijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi tak 20- 30 minut. Během pečení těsto velmi nabude, po vychladnutí klesne.
Suflé je nejlépe podávat teplé, obložené ovocem a posypané skořicí, cukrem a strouhanou čokoládou.
Bezlepková varianta: pšeničnou mouku nahradíme rýžovou
Suflé s jablky a ořechy
Příprava: 15-20 min Pečení: 30-40 min
4-5 misek
Těsto:
250 g jablek
1 citrón
250 g tvarohu
3 vejce
80-100 g cukr krupice
50 g mletých ořechů
50 g hrubé mouky + na vysypání forem
20 g másla
Postup
Misky vytřeme řádně máslem a vysypeme moukou.
Předehřejeme troubu na 170°C.
Jablka oloupeme, nastrouháme a pokapeme šťávou z citrónu.
Tvaroh smícháme s cukrem a žloutky, přidáme jablka, kůru, ořechy, mouku, promícháme a vmícháme sníh.
Těsto vlijeme do formiček a pokapeme máslem. Pomalu pečeme (v kovových asi 30 minut, v porcelánových asi 40 minut).
Zdobíme šlehačkou a čokoládou.
Bezlepková varianta: pšeničnou mouku nahradíme hrubou sojovou.
Rýžové suflé
Zapékací misky 6 ks
Příprava: 15 min
Pečení: 30-40 min
Těsto:
500 g rýžové kaše
100 g tvarohu
3-4 lžíce rýžového sirupu (cukr)
2-3 lžíce rýžové mouky + na vysypání forem
3-4 bílky
špetka soli
Špetka skořice
Muškátová ořech
Citrón
Máslo na vymazání
Cukr na posypání
(2 lžíce kandovaného ovoce, 3 lžíce rumu, čokopecky, …)
Rýžová kaše:
1 l mléka
1 hrnek (200 g) pudinkové (kulaté) rýže
Špetka soli
250 ml smetany 12 %
Postup
Misky vytřeme řádně máslem a vysypeme rýžovou mouku. Předehřejeme troubu na 170°C.
Vychladlou rýžovou kaši smícháme s tvarohem, sirupem, moukou, kořením a promícháme. Pak vmícháme sníh. Těsto vlijeme do formiček, asi jen do 2/3, a pomalu pečeme.
Suflé podáváme teplé, posypané cukrem.
Varianty: do misek dáme trochu hmoty a přidáme kandované ovoce (nejlépe citróny) nebo kousky čokolády, rozinky v rumu, a přikryjeme další hmotu.
Dáme vařit mléko spolu se solí a rýží. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Po uvaření vmícháme smetanu a ještě provaříme. Necháme vychladnout pod pokličkou nebo fólií, aby nevznikl škraloup. Množství mléka musíme přizpůsobit druhu rýže.
Z kaše si také můžeme udělat rýžové flameri nebo ji sníst prostě jen tak.
Povidloň z odpalovaného těsta
2 plechy (16 porcí)
Příprava: 40 min
Pečení: 20 (30) min
Odpalované těsto:
1 hrnek oleje
250 g hladké mouky
6 vajec
Máslo na vymazání plechů
Nebo máslové:
100 g másla
špetka soli
200 g hladká mouky
5 vajec
Máslo na vymazání plechů
Krém:
750 g tvarohu
2 kelímky smetany 33%
2 ztužovače
3 vanilkový cukr
250 g povidel
100 ml rumu
Postup
V hrnci zahříváme 2 hrnky vody, olej a špetku soli. Jakmile začne vřít, přimícháme mouku a mícháme, až se těsto přestane přichytávat k hrnci. Necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 190°C.
Do vychladlého těsta postupně vmícháváme vejce. Těsto rozdělíme na 2 stejné, máslem důkladně vymazané plechy. Pečeme asi 20 min, během pečení neotvíráme, aspoň prvních 7 minut. Po této době snížíme teplotu a dopékáme. Necháme jej ještě 10 minut sušit v pootevřené troubě.
Jeden plech ještě teplý nakrájíme na čtverce velikosti porcí a necháme zcela vychladnout.
Ušleháme dotuha šlehačku se ztužovačem.
Tvarohy nešleháme s vanilkový cukr a vmícháme šlehačku.
Povidla rozmícháme s rumem. Polovinou krému potřeme jeden plát, pak „pokapeme“ povidly a nakonec dáme druhou část krému, přiklopíme druhým plátem (rozkrájeným) a lehce přitlačíme. Nakonec pocukrujeme. Krájíme zlehka ostrým nožem.
Velikonoční mazanec
Příprava: 20 min
Pečení: 60 min
-
150 g másla
-
120 g cukru+ vanilkový cukr
-
2 vejce
-
250 g tvarohu
-
1/2 citrónu
-
2 lžíce rumu
-
500 g polohrubé mouky
-
1 lžička soli
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
70 g loupaných mandlí
-
50 g rozinek
-
vejce na potření
-
plátky mandlí na ozdobu
Postup
Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce, pak tvaroh, kůru i šťávu z citrónu a rum.
Zapracujeme částečně mouku a nasekané mandle a rozinky. Těsto vysypeme na stůl posypaný zbytkem mouky a propracujeme. Pokud je těsto ještě řídké a mazlavé, přidáme mouku.
Vytvoříme kouli (nebo 2 menší), kterou dáme na plech, vytvarujeme do podoby mazance, nakrojíme, potřeme vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme při 175°C. Špejlí zkusíme, zda je dopečen (zapíchnutá špejle je po vytažení suchá).
Pokud mazanec rychle ztmavne, přikryjeme papírem.
Bublanina
Forma: dortová 22 cm
Příprava: 10 min
Pečení: 30-35 min
-
125 g másla
-
2 vejce
-
125 g tvarohu
-
125 g cukru krupice
-
170 g polohrubé mouky
-
½ kypřící prášek do pečiva
-
asi 2 lžíce mléka
-
kůra z půlky citronu
-
hrst ostružin nebo černého rybízu
Postup
Troubu předehřejeme na 170°C.
Nejprve z bílků ušleháme sníh, abychom šlehací metly mohly bez mytí použít pro přípravu těsta.
Změklé máslo třeme s cukrem ručním šlehačem (nebo šlehací metlou). Postupně přidáme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a mléko.
Mouku smíchanou s kypřící prášek do pečiva vmícháme k základu těsta s půlkou sněhu a důkladně promícháme. Zlehka vmícháme zbytek bílků a přeneseme do dortové formy o průměru 22-24 cm (dle potřeby vyložené papírem) nebo jiné, velikostí odpovídající formy.
Poklademe ovocem, poprášeným trochou mouky, pak v těstě nepropadne a dáme péct. Hotový koláč pocukrujeme.
Dort s malinami
Dortová forma: 24-26 cm
Pečení: 10-12 min
Chlazení: aspoň 3 hodiny
Korpus:
-
200 g čokoládových sušenek
-
100 g máslo
Náplň:
-
6 plátků želatiny
-
100 ml smetany 12%
-
500 g tvarohu
-
140 g cukru
-
4 lžíce pomerančové šťávy
-
250 ml smetany 33%
-
250 g malin
Postup
Sušenky rozdrtíme a spojíme změklým máslem. Vzniklou hmotu upěchujeme na dno dortové formy (okraje trochu výš). Dáme zapéct při 170 °C.
Želatinu dle návodu a namočíme ve studené vodě a po 5 minutách vytáhneme, vymačkáme a rozpustíme v teplé smetaně a necháme trochu vychladnout.
Tvaroh (pokojové teploty, studený by rychle ochladil želatinu a ta by mohla tuhnout již v procesu míchání), cukr a šťávu ušleháme a postupně zašleháváme do smetany s želatinou. Nakonec vmícháme do polotuha ušlehanou smetanu a maliny.
Krém dáme na korpus a uhladíme a necháme přes noc v lednici.
Řezy Míša s pudinkem „za studena“
Forma: pekáč:28 x 35cm
Příprava: 45 min
Pečení: 25-30 minut
Těsto:
2 hrnky polohrubá mouky
½ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
1 hrnek cukru
4 vejce
1 hrnek mléka
¾ hrnku oleje
Krém Olé:
500 g tvarohu
250 g másla
4 lžíce cukru
1 vanilkový pudink Olé
(za studena)
Poleva:
200 g čokolády na vaření
100 g smetany
50 g másla
Postup
Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.
Smícháme sypké ingredience.
Z bílků ušleháme sníh.
Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, mléko, sníh spolu s moukou. Těsto nalijeme do papírem vyloženého plechu nebo vymazaného a vysypaného moukou. Upečeme.
Krém: hodně změklé máslo s tvarohem a cukrem smícháme, přidáme pudinkový prášek a vyšleháme ručním mixérem do krému. Vychladlý koláč potřeme krémem.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo, přimícháme smetanu a polijeme jí krém na korpusu. Dáme na hodinu vychladit.
Poleva je sice poloměkká, ale je lepší je krájet nahřátým nožem v teplé vodě a budete mít krásné rovné řezy.
„Pohádkový“ řez „s plnou sklenicí mléka“
Forma: plech 33 x 39 cm
Příprava: 20 min
Pečení: 10 min
Těsto:
5 lžic cukru
4 vejce
2 lžíce oleje
7 lžic polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
Krém:
asi 100 g másla
6 lžíce cukru
2 vanilkové cukry
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
Postup
Troubu zapneme na 175°C.
Plech vyložíme papírem na pečení.
Vejce s cukrem šleháme do pěny, pak zašleháme olej a nakonec směs z mouky, prášku do pečiva a kakaa. Rozprostřeme na plech a upečeme.
Po vychladnutí rozkrojíme na půl. Půlku potřeme krémem, pokryjeme druhou půlkou, lehce přitlačíme a dáme dvě hodiny chladit.
Krém: změklé máslo šleháme s cukry, pak zašleháme tvaroh a vmícháme smetanu.
Řezy z křehkého těsta s tvarohovou nádivkou
Forma: 20x30 cm
Příprava: 25 min
Pečení: 30 min
Těsto:
-
300 g hladké mouky
-
100 g cukru
-
180 g másla
-
1-2 žloutky
-
kůra z ½ citronu
Náplň:
-
400 g tvarohu
-
Asi 200 g cukru
-
4 žloutky
-
vejce na potření
Postup
Zpracujeme těsto a rozdělíme na dva díly.
Z každého dílu vyválíme mezi fóliemi obdélník velikosti 20x30 cm (spodní díl mezi pečícím papírem a fólií).
Troubu předehřejeme na 180°C.
Jeden plát těsta dáme na pech a zpola upečeme. Necháme lehce vychladnout.
Pak potřeme nádivkou, přikryjeme druhým obdélníkem, potřeme vejcem, popícháme a dopečeme.
Linecké řezy s piškotovou mřížkou
Forma: 33x 39 cm
Příprava: 50 min
Pečení: 30 min
Linecké těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
80 g moučkového cukru
1 vejce
Tvarohová náplň:
750 g měkkého tvarohu
150 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
(100 g rozinek)
citrónová kůra
Piškotová hmota:
100 g hladká mouky
80 g cukru krupice
3 vejce
Postup
Všechny suroviny na linecké těsto rychle zpracujeme. Z těsta vyválíme plát přímo na pečícím papíře a pak i s papírem přeneseme na plech, popícháme vidličkou a napůl zapečeme při 180°C do lehce růžova.
Náplň připravíme smícháním uvedených surovin, cukr dáme dle chuti a kyselosti tvarohu, sladíme spíš míň, protože linecké i piškot je sladký. Po částečném vychladnutí lineckého těsta náplň na něj rozetřeme.
Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr, pak žloutky a nakonec mouku. Zdobícím sáčkem nastříkáme na tvaroh mřížku a koláč dopečeme.
Řezy z tvarohového těsta s nádivkou z jablek
Forma: 33x39 cm
Příprava: 40 min
Pečení: 30 min
Těsto:
250 g měkkého tvarohu
250 g tuku
450 g hrubé mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
Náplň:
1 kg jablek
cukr dle chuti
citrónová šťáva
Postup
Začneme náplní: oloupaná, nakrájená jablka s troškou vody, cukrem a citrónem rozvaříme na kaši a necháme vychladnout.
Změklý tuk smícháme s tvarohem a vejcem, vmícháme cukr, nakonec mouku a vypracujeme těsto, které dáme na 20 min. do ledničky.
Těsto rozdělíme na dva díly: z prvního dílu vyválíme obdélník velikosti plechu mezi fólií a papírem na pečení a přeneseme na pech. Potřeme nádivkou, přikryjeme druhým obdélníkem vyváleným mezi 2 fóliemi a přitlačíme.
Popícháme a pečeme, až povrch zrůžoví.
Trojbarevné řezy
Velikost plechu: 33x 39 cm
Příprava: 40 min
Pečení: 35-40 min
Spodní těsto:
100 g másla
100 g cukru
300 g polohrubá mouky
½ prášku do pečiva
1 vejce
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Mléko dle potřeby
Náplň:
750 g tvarohu tučného
(nebo přidáme kousek másla)
1 vejce
cukr krupice (100 g)
citrónová kůra
Horní těsto:
150 g cukru
3 vejce
7 lžic oleje
120 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva
Postup
Smícháním všech ingrediencí vytvoříme spodní těsto. Rozválíme jej na papíře velikosti plechu, předáme na plech a necháme v lednici (pokud spěcháme tak třeba i v mrazničce) ztuhnout. Je to opravdu nutné, abychom mohli na ně rozetřít tvarohovou vrstvu.
Tvarohovou náplní potřeme těsto a na ni nalejeme poslední vrstvu.
Příprava horního těsta: vejce šleháme s cukrem, postupně zašleháme 3 lžíce vlažné vody a vyšleháme světlou pěnu. Pak dál zašleháme olej a nakonec mouku. Těsto nalijeme na tvarohovou vrstvu a uhladíme. Pečeme na 170 °C.
Tvarožník
Příprava: 30 min+ chlazení přes noc
Dortová forma 24 cm
Korpus:
-
200-250 g sušenek
-
100 g máslo
Náplň:
-
500g tvarohu
-
(+200 g žervé)
-
asi 3 lžíce cukru
-
1 lžičky vanilková esence
-
½ lžičky citrónové šťávy
-
250 ml smetany 33%
Postup
Sušenky rozdrtíme válečkem v sáčku nebo rozmixujeme. Smícháme se změklým máslem. Hmotu upěchujeme na dno formy, okraje trochu výš, a necháme vychladit.
Tvaroh, sýr, cukr a pár kapek vanilkové esence šleháme, pak postupně přidáváme ušlehanou smetanu a vyšleháme krém.
Krém dáme na korpus a uhladíme a necháme přes noc v lednici.
Tip: přelijeme polevou (jahody nebo borůvky či maliny lehce povaříme, rozmixujeme, propasírujeme, abychom je zbavili semínek. Necháme vychladnout. Případně můžeme zahustit kukuřičným škrobem a povařit).
Roláda
Příprava: 30 min
Pečení: 7-9 min
-
5 vajec
-
140 g cukru
-
80 g hladké mouky
Náplň:
-
250 ml smetany 33%
-
150 g tvarohu jemného
-
Cukr dle chuti+ vanilkový cukr
-
jahody
Postup
Troubu zapneme na 190°C.
Plech vyložíme pečícím papírem.
Klasicky šleháme vejce s cukrem do husté pěny. Oblíbila jsem si rychlejší postup: šleháme bílky do polotuha, pak k nim postupně zašleháváme cukr, až vznikne hustá pěna. Pak zašleháme žloutky a nakonec opatrně mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na papír a pečeme dorůžova.
Po upečení sundáme s papírem z plechu a i s papírem srolujeme a necháme vychladnout.
Rozmotáme, potřeme krémem a posypeme nakrájenými jahodami a srolujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici pár hodin vytuhnout.
Krém: ušlehanou šlehačkou postupně vmícháme do tvarohu našlehaného s mlékem a dle chuti osladíme.
Letní dort
Forma: dortová 24 cm
Příprava: 1 hod+ chlazení
Těsto:
-
150 g polohrubé mouky
-
1 žloutek
-
50 g cukru + vanilkový cukr
-
100 g tuku
Náplň:
-
300-350 g tvarohu
-
2 lžíce zakysané smetany
-
cukru dle chuti
-
šťáva z 1 pomeranče
-
bezinkový sirup
-
200 ml smetany 33%
-
4 plátky želatiny (6 g)
-
300 g letní ovoce
-
100 ml malinového sirupu
-
1 vanilkový pudink
Postup
Rychle vypracujeme těsto, vyložíme jím formu
a vytvoříme 3 cm okraje. Popícháme vidličkou
a dáme asi 30 minut do chladničky. Pak těsto přikryjeme papírem, nasypeme fazole a pečeme asi 25 min. na 180°C. V půli pečení papír s fazolemi odstraníme a dopečeme.
Z tvarohu, smetany, cukru a šťávy ušleháme krém, do kterého vmícháme rozpuštěnou želatinu (namočenou a rozpuštěnou v bezinkovém sirupu s vodou) a nakonec ušlehanou smetanu. Krém dáme na upečený korpus a necháme vychladit.
Ovoce zalijeme asi 100 ml vody a 100 ml sirupu
a dáme vařit. Vmícháme vanilkový pudink rozmíchaný v asi 50 ml vody a uvaříme.
Necháme částečně vychladnout a rozprostřeme na vychlazený dort a dáme opět vychladit.
Rychlý koláč s drobenkou
Forma: plech 33x 39 cm
Příprava: 20 min
Pečení: 30-40 min
-
5 vajec
-
180 g cukru
-
70 g másla (80 ml oleje)
-
500 g tvarohu
-
5 lžic dětské krupice
-
½ kypřící prášek do pečiva
-
Asi 400 g ovoce
Drobenka:
-
100 g másla
-
100 g cukru krupice
-
150 g polohrubé mouky
Postup
Připravíme drobenku: do misky nasypeme mouku a na kostičky nakrájené, lehce změklé máslo. Rukama propracujeme, přidáme cukr
a zpracujeme v hrudky.
Troubu zapneme na 180°C .
Žloutky s cukrem šleháme a za stálého šlehání přidáme rozpuštěné, vychladlé máslo. Přidáme tvaroh, krupici s práškem a nakonec sníh z bílků. Sníh vmícháme na dvakrát, první část intenzivně vmícháme, druhou jen lehce převracíme.
Na plechu s pečícím papírem (nebo vymazaném
a vysypaném moukou) rozetřeme těsto, posypeme ovocem, drobenkou a dáme péct.
Drobenkový koláč
Dortová forma: 24 cm
Příprava: 20 minut
Pečení: 30-35 min
Těsto:
-
250 g polohrubé mouky+ ½ kypřící
prášek do pečiva
-
120 g tuku
-
100 g cukru
-
1 žloutek
Náplň:
-
250 g tvarohu
-
1 vejce+ bílek
-
3 lžíce cukru krupice+ vanilkový cukr
-
1 vanilkový pudink
Náplň jablečná:
-
600 g jablek (4 ks)
-
3 lžíce cukru krupice
-
1 lžičky škrobu
-
skořice, rozinky
-
(nebo kompot)
Postup
Z mouky cukru a tuku připravíme drobenku
a méně než polovinu odebereme. Zbytek smícháme se žloutkem a dáme do formy vyložené papírem.
Umícháme tvarohovou náplň a pokryjeme drobenku.
Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a smícháme s dalšími přísadami a posypeme tvarohovou vrstvu.
Nakonec posypeme zbytkem drobenky, lehce přitlačíme a upečeme na 180°C.
Uležený je lepší!
Drobenkový koláč „na druhou“
Forma: asi 20x30 cm
Příprava: 40 min
Pečení: 15+40 min
Spodní drobenka:
250 g celozrnné špaldové mouky
180 g másla
120 g cukru
Náplň tvarohová:
250 g tvarohu
100 g zakysané smetany 30%
Asi 90 g žervé
3-4 vejce
100 g cukru
½ lžička vanilkové esence
Náplň jablečná:
3 jablka
Skořice
Muškátový oříšek
Horní drobenka:
½ hrnku ovesných vloček
80 g celozrnná mouky
120 g cukru
70 g másla
Postup
Troubu zapneme na 180°C.
Z mouky cukru a tuku připravíme drobenku a dáme ji do formy vyložené papírem a 15 minut zapečeme.
Umícháme tvarohovou náplň, postupně zašleháváme vejce a nalijeme na teplou drobenku.
Jablka oloupeme, nastrouháme a posypeme jimi tvarohovou vrstvu. Lehce posypeme skořicí a muškátovým oříškem.
Z uvedených přísad (vločky použijeme jemné nebo je rozmixujeme) připravíme drobenku, nasypeme na koláč a opečeme.
Při servírování doporučuji přelít karamelem.
Tvarohovo-makový koláč
Doba přípravy: 40 min
Pečení: 30 min
Plech 25x36 cm s vyšším okrajem
Těsto:
300 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
6 lžic mléka
6 lžic oleje
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g tvarohu
Náplň maková:
100 g mletého máku
150-170 ml mléka
50 g dětských piškotů
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
špetka mleté skořice
špetka citrónové kůry
cukr krupice (dle potřeby)
2 lžíce rozinek (namočených v rumu)
Náplň tvarohová:
250-300 g tvarohu
3 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce + 1 lžíce rumu
Drobenka:
100 g másla
180 g (špaldové) polohrubé mouky
100 g cukru krupice
250 g višňového džemu
Postup
Maková náplň: mléko dáme do hrnce a zahřejeme k varu. Vmícháme mák a svaříme. Přidáme zbývající ingredience (piškoty jemně nadrtíme) a necháme zchladnout.
Tvarohová náplň: všechny přísady smícháme.
Připravíme drobenku.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech nebo zapékací mísu vyložíme papírem na pečení. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a zpracujeme v hladké těsto. To pak rozválíme na připraveném papíru a přeneseme na plech.
Na těsto nanášíme po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou naplň a nakonec džem. Koláč posypeme drobenkou a pečeme 25–30 minut.
Necháme vychladnout.
Varianta: pokud nemáte višňový džem, použijte třeba povidla- výsledek bude také skvělý!
Hruškový koláč s brusinkami a ořechy
Forma: koláčová 28 cm
Příprava: 30 min
Pečení: 45 min
Těsto:
250 g polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
70 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
150 g měkkého tvarohu
6 lžic oleje (45-50g)
brusinkový kompot
500 g hrušek (2-3ks)
50 g sušených brusinek
2 hrsti vlašských ořechů
Zálivka:
100 ml smetany 33%
100 ml zakysané smetany
2 vejce
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
Postup
Zpracujeme těsto (pokud je tvaroh dost suchý a těsto nejde spojit, přidáme mléko nebo smetanu, co máme po ruce)
Těsto vyválíme mezi 2 fóliemi a pomocí fólie přesuneme do koláčové formy (kulaté nebo obdélníkové).
Potřeme brusinkovým kompotem a poklademe oloupanými a na plátky nakrájenými hruškami, které hned pokapeme citrónem. Posypeme brusinkami.
Na zalití nejprve rozpustíme pudink ve smetaně, pak přidáme další suroviny, rozšleháme a nalijeme na hrušky.
Povrch koláče posypeme nasekanými ořechy.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C.
Varianta: pokud nemáme smetanu, můžeme použít celý kelímek kysané smetany a pudink rozpustit ve trošce mléka.
Křehký koláč s bílou čokoládou
Forma: koláčová
Příprava: 30 min+ odležení
Pečení: 30 min
12 porcí
Těsto:
150 g másla
300 g HL mouky
70 g cukru moučka + VC
1 vejce
Kůra z 1 citrónu, hřebíček
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
3 žloutky
150 g moučkového cukru
2 VC
2 LŽ vanilkového pudinku
Rybíz
Bílá čokoláda
Postup
Máslo a cukry smícháme s vejcem a spolu s ostatními surovinami vyrobíme těsto. Z těsta vyválíme plát, kterým vyložíme formu. Dáme do lednice odležet.
Na náplň smícháme všechny ingredience.
Troubu zapneme na 180°C.
Vychlazené těsto potřeme náplní, posypeme rybízem, postříkáme rozpuštěnou bílou čokoládou a upečeme.
Citrónový koláč
Forma: koláčová 26 cm
Příprava: 50 min
Pečení: 25 min+ zapečení
Kandované citróny:
50 g cukru krupice
1 citrón
Korpus:
200 g hladké mouky
60 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
140 g másla
1 žloutek
Náplň:
250 ml mléka
50 g krupicového cukru
1 vanilkový pudink
1 žloutek
250 g měkkého tvarohu
1 citrón
Sníh:
2 bílky
100 g cukru krupice
Postup
Kandované citróny: 100 ml vody a cukr vaříme, přidáme citrón nakrájený na tenké plátky a zvolna vaříme asi 30 minut. Pak vyjmeme plátky citrónu a necháme okapat a oschnout. Nálev si uchováme pro další použití.
Citróny na ozdobu je dobré připravit si den předem, aby oschly.
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které rozválíme mezi fóliemi na kulatý plát, vyložíme jím formu a popícháme vidličkou. Těsto uložíme do chladničky na 30 minut.
Na povrch těsta položíme papír a na něj nasypeme fazole. Předpečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak sundáme alobal a dopečeme.
Náplň: z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém a ještě do horkého vmícháme žloutek a pořádně rozmícháme. Po částečném vychlazení smícháme s tvarohem a šťávou i kůrou z poloviny citrónu.
Hotovou náplň rozetřeme na upečený korpus ve formě.
Z bílků a cukru vyšleháme na pevný sníh a ochutíme
dvěma lžícemi nálevu z kandovaných citrónů, rozprostřeme po náplni, stěrkou vytvoříme špičky a dáme zapéci do předehřáté trouby na 200 °C do zrůžovění. Pak poklademe plátky citronů.
Koláč s jablky a mandlovými lupínky
Dortová forma: 26 cm
Příprava: 30 min+ chlazení
Pečení: 60 min
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
100 g moučkového cukru
1 malé vejce
špetku soli
Náplň:
250 g tvarohu
100 g cukru
1 vanilkový pudink
kůra z 1 citronu
4 vejce
250 ml smetany 33%
3 jablka
30 g rumových rozinek
2 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice
3 lžíce meruňkového džemu
20 g mandlových lupínků
Postup
Z uvedených surovin rychle vypracujeme těsto, které vyválíme mezi dvěma fóliemi. Jednu stáhneme a na placku položíme dno dortové formy, převrátíme a odkrojíme přesah těsta (měla by to být asi ¼ ). Z odkrojeného těsta vytvoříme váleček a z něj uděláme okraje. Chladíme asi hodinu.
Smícháme přísady na náplň a vmícháme ušlehanou šlehačku. Hmotu naplníme do formy.
Jablka oloupeme, nakrájíme na dílky a pokapeme citrónem. Pak je klademe na tvarohovou hmotu.
Posypeme rozinkami, cukrem a skořicí.
Pečeme asi 30 min. 190°C, pak snížíme na 160°C a 30 min. dopékáme.
Upečený koláč potřeme rozehřátým džemem a posypeme lupínky, které jsme předtím opražili. Lupínky trochu přitiskneme.
Jablečný koláč s marcipánovou mřížkou
Forma: dortová 26 cm
Příprava: 30 min
Pečení: 15+20 min
Těsto:
200 g mouky
1 lžička prášku do pečiva 100 g suššího tvarohu
100 g změklého másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
Náplň:
1 kg jablek
30 g rozinek
1 citron
2 lžíce cukru
špetka skořice
Mřížka:
150 g marcipánu
1 lžíce moučkového cukru
K dokončení:
Asi 2 lžíce cukru moučka
2 lžíce jablečné šťávy
Postup
Náplň připravíme nejlépe den předem: jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, rozkrájíme na dílky a se 2 lžícemi vody dusíme asi 10 min. Necháme vychladnout, vykapat šťávu a rozmačkáme vidličkou.
Pak smícháme s rozinkami, skořicí, citrónovou šťávou a dle chuti dosladíme.
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném vále vyválíme placku. Dnem dortové formy vkrojíme kruh, dáme do formy, a ze zbytků vytvoříme asi 3 cm okraj. Zabalíme do fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
Troubu zapneme na 180°C.
Na těsto položíme pečící papír a nasypeme vrstvu fazolí. Korpus pečeme asi 15 minut. Potom sejmeme papír s fazolemi a korpus naplníme jablečnou náplň.
Rozdrobený marcipán propracujeme s 1 lžíce cukru a ze vzniklé hmoty vyválíme válečky a ty položíme na koláč jako mřížku.
Asi 50 g moučkového cukru smísíme se jablečnou šťávou. Směsí potřeme mřížku a dozlatova pečeme ještě asi 20 minut.
Máslový koláč s karamelizovanou rebarborou
Forma: 24 x 35 cm
Příprava: 30-40 min
Pečení: 40-45 min
Těsto:
200 g másla
250 g tvarohu
3 vejce
180 g cukru
250 g polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
Náplň:
600 g rebarbory
70 g krupicového cukru
30 g medu
30 g másla
Asi 3 lžíce smetany 33%
Drobenka:
60 g másla
100 g hrubá mouky
100 g moučkového cukru hrst sekaných mandlí (klíčky)
Postup
Náplň: rebarboru oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé kousky. Cukr a medem dáme na pánev a bez míchání necháme zkaramelizovat. Pak přidáme máslo a promícháme. Pro rozpuštění karamelu přidáme smetanu a lehce povaříme. Pak vložíme rebarboru, ještě povaříme a pak necháme vychladnout. (Pokud používáme mraženou, není třeba ani tekutinu přidávat).
Troubu zapneme na 180°C.
Změklé máslo, tvaroh, cukr a vejce vyšleháme, pak vmícháme mouku s práškem. Těsto dáme do vymazané (nebo papírem vyložené) koláčové formy, poklademe rebarboru, zalijeme zbylou šťávou z pánve, zasypeme drobenkou a dáme péct.
Servírujeme s kysanou smetanou a lesními plody.
Varianta: místo rebarbory použijeme jablka, hrušky nebo meruňky či broskve.
Mrkvový koláč s mákem
Forma: chlebíčková
Příprava: 15-20 min
Pečení: 60 min
Těsto:
200 g másla
125 g cukru
1 vanilkový cukr
špetku soli
4 vejce
pomeranč
350 g mrkve
100 g máku
150 g strouhaných mandlí nebo ořechů
100 g polohrubá mouky
1 prášek do pečiva
Krém:
200-300 g tvarohu
1 pomazánkové (nebo tučná zakysaná smetana nebo
100 g změklého másla)
Cukr dle chuti
Citrón nebo pomeranč
nebo ořechy
Postup
Troubu zapneme na 175°C.
Mrkev jemně nastrouháme. Pokud je velmi šťavnatá, necháme vykapat. Z pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Máslo třeme se 150 g cukru a solí. Postupně přidáváme žloutky. Zašleháme kůru a mrkev, dle potřeby šťávu z pomeranče. Vmícháme mouku s ořechy a mákem, nakonec postupně sníh, který jsme ušlehali ze 4 bílků a 50 g cukru.
Nalijeme do dortové nebo chlebíčkové formy a upečeme.
Vychladnutý koláč protřeme za všech stran krémem a ozdobíme citrónovou kůrou.
Krém: v míse našleháme tvaroh se smetanou a cukrem (dochutíme kůrou a šťávou z pomeranče nebo citrónu)
Koláč s jablky a brusinkami
Forma: koláčová velká
Příprava: 30 min
Chlazení těsta: 30 min
Pečení: 5+35 min
Těsto:
-
150 g hladké CZ mouky
-
50 g hladké sójové mouky
-
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
-
150 g másla
-
60 g moučkového cukru
-
1 vanilkový cukr
-
1 vejce, špetku soli
Náplň:
-
500 g tvarohu
-
100 g cukru
-
kůra z 1 citronu
-
2 vejce
-
3 jablka (červená)
-
100 g sušených brusinek
Postup
Brusinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat.
Rychle zpracujeme těsto, vyválíme a vtlačíme do formy a necháme půl hodiny odležet v chladu.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Koláč zapečeme 5-7 min a necháme aspoň částečně vychladnout.
Tvaroh rozetřeme se žloutky a vmícháme sníh z bílků a cukru.
Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky.
Brusinky necháme okapat.
Tvarohovou hmotu naplníme do formy, posypeme brusinkami a zapícháme měsíčky jablek. Dopečeme při teplotě 170°C.
Švédský koláč
Forma: pekáč 23x 39 cm
Příprava: 15 min
Pečení: 40 min
Těsto:
-
3 hrnky polohrubé (hrubé) mouky
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
¾ hrnku cukru
-
Špetka soli
Náplň:
-
750 g tvarohu
-
½ -1 hrnek cukru krupice
-
1-2 vanilkový cukr
-
3-4 vejce
-
0,3-0,5 l mléka
-
(ořechy, citrónová kůra, rozinky, rum
nebo sušené meruňky, brusinky)
-
Asi 150 g másla
Postup
V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl a cukr. Trošku víc než polovinu hmoty nasypeme do vymazaného pekáče (máslem na vymazání nešetříme).
Troubu zapneme na 180°C.
V jiné míse smícháme přísady na náplň (řidší konzistence) a opatrně nalijeme na směs v pekáči. Pokud chceme, posypeme sekanými ořechy či rozinkami namočenými v rumu nebo můžeme poklást kousky jablek či hrušek.
Zasypeme zbytkem směsi, poklademe plátky másla (nebo můžeme máslo rozpustit a koláč pokapat) a zvolna pečeme.
Necháme uležet!
Koláč s jablky a mandlovými lupínky
Dortová forma: 26 cm
Příprava: 30 min+ chlazení
Pečení: 60 min
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
100 g moučkového cukru
1 malé vejce
špetku soli
Náplň:
250 g tvarohu
100 g cukru
1 vanilkový pudink
kůra z 1 citronu
4 vejce
250 ml smetany 33%
3 jablka
30 g rumových rozinek
2 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice
3 lžíce meruňkového džemu
20 g mandlových lupínků
Postup
Z uvedených surovin rychle vypracujeme těsto, které vyválíme mezi dvěma fóliemi. Jednu stáhneme a na placku položíme dno dortové formy, převrátíme a odkrojíme přesah těsta (měla by to být asi ¼ ). Z odkrojeného těsta vytvoříme váleček a z něj uděláme okraje. Chladíme asi hodinu.
Smícháme přísady na náplň a vmícháme ušlehanou šlehačku. Hmotu naplníme do formy.
Jablka oloupeme, nakrájíme na dílky a pokapeme citrónem. Pak je klademe na tvarohovou hmotu.
Posypeme rozinkami, cukrem a skořicí.
Pečeme asi 30 min. 190°C, pak snížíme na 160°C a 30 min. dopékáme.
Upečený koláč potřeme rozehřátým džemem a posypeme lupínky, které jsme předtím opražili. Lupínky trochu přitiskneme.
Strouhaný koláč
Forma: pekáč 23x 39 cm
Příprava: 15 min+ chlazení + 15 min
Pečení: 30 min
Těsto:
-
400g hladké mouky
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
4 lžíce kakaa
-
250 g másla
-
3 žloutky
-
3 lžíce mléka
-
2 lžíce cukru
Náplň:
-
750 g tvarohu
-
3 lžíce mléka
-
1 lžíce Solamylu
-
400 g cukru moučka
-
ze 3 bílků sníh
-
(hruškový kompot)
Postup
Mouku smícháme s kypřící prášek do pečiva, kakaem a cukrem. Přidáme máslo a vytvoříme drobenku. Nakonec přidáme žloutky rozmíchané v mléce a zpracujeme těsto.
Těsto dáme ve fólii na několik hodin do ledničky. Pokud spěcháme, můžeme dát do mrazničky.
Troubu zapneme na 180°C.
Do máslem vymazaného pekáče nastrouháme na hrubším struhadle půlku těsta, nalijeme náplň, nastrouháme druhou půlku a lehce zamáčkneme do tvarohu (jinak vrch zůstane drobivý). Dáme péct.
Necháme uležet.
Strouhaný koláč s kokosem
Forma: pekáč 23x 39 cm
Příprava: 15 min+ 30 min chlazení+ 15 min
Pečení: 25-30 min
Těsto:
350g hladké mouky
1 prášek do pečiva
30 g kakaa
200 g másla
50 ml mléka
150 g cukru moučka
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
200 g kokosu
cukr dle chuti
6 bílků
citrón
Postup
V robotu smícháme mouku, prášku do pečiva, kakao, cukr a změklé máslo. Nakonec přidáme mléko a vyrobíme těsto.
Těsto na vále zpracujeme do 2 šišek a ve fólii dáme aspoň na 30 minut do ledničky.
Troubu zapneme na 170°C.
Náplň: ušleháme bílky, smícháme s tvarohem (pokud je suchý je třeba jej rozmíchat s mlékem nebo smetanou), kokosem a citrónovou kůru i šťávu.
Do pekáče dáme pečící papír, nastrouháme na hrubším struhadle šišku těsta, nalijeme náplň, nastrouháme další a lehce zamáčkneme do tvarohu.
Necháme uležet.
Křehký hruškový koláč
s pudinkovou náplní
Koláčová forma 28 cm
Příprava: 30 min+ odležení
Pečení: 40 min
Těsto:
-
200 g hladké mouky
-
150 g másla
-
60 g moučkového cukru
-
1 vanilkový cukr
-
1 vejce
-
špetka soli
Náplň:
-
300 ml mléka
-
80 g krupicového cukru
-
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
-
200-250 g měkkého tvarohu
-
3-4 velké hrušky
-
1 citron
-
100 g meruňkového džemu
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a vyložíme jím formu. Necháme v chladu aspoň 30 minut odležet.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém, který necháme za občasného zamíchání mírně vychladnout.
Do vychladlého krému přidáme tvaroh, promícháme a rozetřeme na povrch těsta.
Hrušky (oloupeme), zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Naskládáme dokola na povrch náplně a koláč upečeme na 180°C.
Po upečení potřeme rozehřátým meruňkovým džemem.
Koláč s medem a hruškami
Forma: dortová 28 cm
Příprava: 30 min+ odležení
Pečení: 50 min
Těsto:
180 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g mletých ořechů
1 vejce
80 g tekutého medu
100 g másla
1 vanilkový cukr
skořice
Náplň:
500 g tvarohu
2 vejce
3 lžíce medu
1 vanilkový cukr
kůra z citrónu
2 hrušky
Postup
Z uvedených surovin vytvoříme tuhé těsto, které vyválíme mezi fóliemi, přendáme do formy a vytvarujeme i okraje. Popícháme vidličkou a dáme do ledničky asi na hodinu.
Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme na měsíčky a pokapeme citrónem. Tvaroh se žloutky, medem a citronem nešleháme a vmícháme sníh z bílků. Náplň rozetřeme na těsto a poklademe hruškami.
Pečeme při 180°C. Během pečení kontrolujeme a případně snížíme teplotu.
Nejlepší je ještě vlažný, ale vynikající je i po úplném vychladnutí.
Zdobení: šlehačka s medem a skořicí
Kynutý koláč s tvarohem a drobenkou
Příprava: asi 2 hod
Těsto:
500 g polohrubé mouky
250-260 ml mléka
4-5 lžíce cukru
25 g droždí
2 žloutky
100 ml oleje
1 lžička soli
Krém:
400 g tvarohu (mléko)
2 bílky
Cukr dle chuti
Drobenka:
150 g másla
150-200 g cukru krupice
250 g hrubé mouky
500 g rybízu (borůvek)
Postup
Pokud budeme používat mražené ovoce, dáme jej rozmrazit.
Tvaroh vytáhneme z lednice, aby se ohřál.
Kynuté těsto připravíme dle postupu u receptu Moravské koláče.
Po vykynutí rozdělíme na dva plechy vymazané tukem a roztáhneme do krajů. Bude se chvíli bránit a stahovat zpět, ale po krátkém odpočinutí a následném roztažení by již mělo zůstat po okraje. Pak jej potřeme tvarohem (okraje vynecháme), posypeme rybízem a drobenkou.
Pečeme na 170°C asi 20 min.
Varianta: při přípravě drobenky část mouky nahradíme ovesnou moukou (rozmixovanými ovesnými vločkami).
Upozornění: Rybíz můžete použít i rozmrazený (ne zmrzlý, to by vám těsto nekynulo), protože leží na tvarohovém „lůžku“.
Kakaový koláč s tvarohovou mřížkou- prošívaná deka
Forma: pekáč 23x39 cm
Příprava: 20 minut
Pečení: 30-35 min
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru
3 lžíce kakaa
½ hrnku oleje
2-3 vejce
1 hrnek mléka
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
2 žloutky
cukr dle chuti
½ hrnku mléka
½ sáčku vanilkového pudinku (nebo
3 lžíce kukuřičného škrobu) vanilkový extrakt
Postup
V míse smícháme suché suroviny. Ve vyšší nádobě prošleháme mléko, olej a vejce. Obě směsi spojíme a vzniklé těsto nalijeme na plech.
Troubu předehřejeme na 190 °C.
Tvarohovou náplň vytvoříme promixováním všech surovin. Směsí naplníme sáček, ustřihneme roh, uděláme mřížku.
Vložíme do trouby, 5 minut pečeme zprudka a pak zmírníme na 175°C.
Kakaový koláč s překvapením
Forma: pekáč 23x39 cm
Příprava: 30 minut
Pečení: 40-45 min
Kuličky:
250 g tvarohu
Asi 2 lžíce másla
1 vejce
110 g kokosu
3 lžíce moučkového cukru
½ citrónu
Rum
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru
3 lžíce kakaa
½ hrnku oleje
2-3 vejce
1 hrnek mléka
Krém:
400 ml zakysaná smetana (nejlépe 18%)
½ citrónu
Postup
Těsto v tomto receptu je stejné jako u předchozího koláče. Oblíbená kombinace tvarohu s kokosem- už jsem ji použila ve strouhaném koláči- je zde provedena v oku lahodícím uspořádání. Pokud máte víc času, můžete udělat i menší kuličky, ale vždy si je rozplánujte tak, aby vám vyšly na celý plech. Pokud naopak spěcháte, správně umístěné válečky v těstě jsou také efektní.
V míse smícháme suché suroviny. Ve vyšší nádobě prošleháme mléko, olej a vejce. Obě směsi spojíme a vzniklé těsto nalijeme na plech.
Troubu předehřejeme na 190 °C.
Tvarohovou náplň vytvoříme promixováním všech surovin. Směsí naplníme sáček, ustřihneme roh, uděláme mřížku.
Vložíme do trouby, 5 minut pečeme zprudka a pak zmírníme na 175°C.
Vánoční tvarohová štola
Příprava: 50 min
Pečení: 50-60 min
Těsto:
-
150 g másla
-
170 g cukru krupice + 1 vanilkový cukr
-
1 citrón
-
½ lžičky skořice
-
250 g tvaroh
-
2 vejce
-
500 g polohrubé mouky
-
1 kypřící prášek do pečiva
-
sůl
-
50 g nasekaných mandlí
-
100 g kandovaného ovoce
-
100 g rozinek+ 50 g brusinek namočených
v tuzemáku
-
Máslo, cukr na obalení
Postup
Máslo s cukrem ušleháme do pěny, zašleháme vejce, tvaroh a kůru i šťávu z citronu a nakonec mouku. Do tužšího těsta zapracujeme mandle, nakrájené ovoce a vytvoříme štolu (vyválíme 2-3 cm silný plát, delší okraje složíme ke středu a podélně ještě přeložíme).
Na plechu necháme 30 min. pod utěrkou odpočinout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Po upečení potřeme máslem a silně obalíme v cukru. Necháme odležet.
Slepované cukroví
Příprava: 40 min+ 2 hodiny odležení
Pečení: 15 min
Makové hvězdičky:
-
300 g hladké mouky
-
250 g cukru moučka
-
250 g másla
-
200 g mletého máku
-
1 vejce
Mrkvové koláčky:
-
1 velká mrkev
-
100 g cukru
-
1 lžičky čerstvého zázvoru
-
200 g hladké špaldové mouky
-
100 g pohankové mouky
-
100 ml (olivového) oleje
-
1 vejce
-
2 lžíce medu
Tvarohová náplň:
-
125 g tvarohu
-
100 g másla
-
Cukr dle chuti
-
100 g hořké čokolády
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které ve fólii necháme aspoň 2 hodiny odpočinout. Pak ho vyválíme na plát a vykrajujeme hvězdičky (nebo jiné tvary). Pečeme na papíru v troubě vyhřáté na 180°C.
Po vychlazení spojujeme krémem.
Mrkev najemno nastrouháme. Zázvor nastrouháme na struhadle na zázvor.
Vše naráz smícháme, zabalíme ho do folie
a necháme hodinu odležet v lednici. Odleželé těsto rozválíme na 4 mm, vykrájíme kolečka
a naskládáme je na plech.
Pečeme při 170 °C.
Tvarohovou náplní slepujeme upečená kolečka.
Postříkáme rozpuštěnou čokoládou.
Necháme půl dne v lednici, zvláční.