STUDENÁ SLANÁ JÍDLA
Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Rybí pomazánka
Příprava: 10 min
-
200 g tvarohu
-
1 cibule (jarní cibulka nebo pórek)
-
1 olejovky
-
1 lžíce majonézy
-
1 lžíce hořčice
-
2 kapary (sladkokyselé okurky nebo olivy)
-
citrónová šťáva, sůl
-
petrželka
Postup
Tvaroh umícháme a majonézou a hořčicí. Olejovky slijeme a rozmačkáme a spolu s nadrobno nasekanou cibulí, kapary (nebo jemně nastrouhané okurky) vmícháme do tvarohu. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Ozdobíme nasekanou petrželkou.
Wrapy s uzenou rybou
Příprava: 20 min
-
Tortilly (špenátové)
Dresink:
-
Tvaroh
-
Zakysaná smetana
-
Pažitka, sůl, pepř
-
Vejce natvrdo
-
Jarní cibulka, (koriandr)
-
Ledový salát
-
Ředkvičky
-
Uzená ryba (tuňák z konzervy)
Postup
Dresink: tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme posekanou pažitkou.
Tortillu potřeme dresinkem, posypeme salátem, na který rozetřeme vejce. Navrch položíme rybu. Přidáme cibulku nebo koriandr a zabalíme pomocí potravinářské fólie, do které pak zabalíme.
Necháme vychladit. Krájíme na špalíky a zdobíme ředkvičkou, pažitkou apod.
Vajíčková pomazánka
Příprava: 10 min
-
4 vejce natvrdo
-
200 g tvarohu
-
2 lžíce hořčice (dijonské)
-
2 lžíce majonézy
-
2 kvašené okurky (sladkokyselé)
-
1 jarní cibulka (cibule)
-
80 g strouhaného sýra
-
Sůl, pepř
-
(Pažitka)
Postup
Tvaroh utřeme se solí, hořčicí a majonézou.
Cibulku jemně nakrájíme, okurky nahrubo nastrouháme a spolu se sýrem a nakrájenými vejci vmícháme do směsi.
Dochutíme pepřem a ozdobíme nasekanou cibulkou (pažitkou).
Pomazánka s ředkvičkami
Příprava: 10 min
-
200 g tvarohu
-
1 svazek ředkviček
-
2 vejce (nebo tvrdý sýr)
-
1 stroužek česneku (cibulka)
-
sůl, pepř
Postup
Ředkvičky nastrouháme a na jemném sítku necháme vykapat.
Vejce uvaříme natvrdo a také nastrouháme.
Česnek můžeme nahradit jarní cibulkou.
Vše smícháme, dochutíme a hned podáváme.
Salát s okurkou a mátou
Příprava: 30 min
-
150 g tvarohu
-
50 g podmáslí nebo jogurtu nebo kysané smetany
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 okurka (salátová, menší)
-
máta
-
asi 2 stroužky česneku
-
Sůl, pepř
Postup
Okurku nahrubo nastrouháme, posolíme
a v cedníku necháme vykapat.
Smícháme tvaroh s podmáslím (jogurtem
nebo kysanou smetanou), olejem, prolisovaným česnekem, nasekanou mátou a vymačkanou okurkou. Osolíme a opepříme.
Podáváme s pečivem.
Terinky z uzeného lososa
Příprava: 25 minut
+ 60 min tuhnutí
4 misky
-
200-250 g uzeného lososa
-
200 g jemného tvarohu
-
100 g čerstvého sýra
-
(smetana dle potřeby)
-
1 plátek želatiny (1 lžička)
-
2 lžíce kapary
-
Sůl, pepř
-
1 okurka+ kopr
Zálivka:
-
1 lžíce citrónové šťávy
-
2 lžíce olivového oleje
Postup
Misky vyložíme fólií a pak vyložíme většinou plátků lososa.
V misce utřeme tvaroh se sýrem- dle potřeby zředíme smetanou. Dochutíme a vmícháme zbytek drobně nasekaného lososa a kapary.
Želatinu namočíme v trošce vody a pak rozpustíme. Přidáme k ní lžíci tvarohové směsi, rozmícháme a spojíme se zbytkem tvarohové hmoty, kterou pak rozdělíme do misek. Dáme alespoň hodinu do ledničky.
Okurku nakrájíme na tenké plátky a z nich připravíme „lůžko“ pro terinku.
Nakonec přelijeme zálivkou, kterou připravíme protřepáním citrónu s olejem, a ozdobíme koprem.