top of page

STUDENÁ SLANÁ JÍDLA

​Naše produkty můžete koupit v minimlékárně na farmě.
Rybí pomazánka

Příprava: 10 min

  • 200 g tvarohu

  • 1 cibule (jarní cibulka nebo pórek)

  • 1 olejovky

  • 1 lžíce majonézy

  • 1 lžíce hořčice

  • 2 kapary (sladkokyselé okurky nebo olivy)

  • citrónová šťáva, sůl

  • petrželka

Postup

Tvaroh umícháme a majonézou a hořčicí. Olejovky slijeme a rozmačkáme a spolu s nadrobno nasekanou cibulí, kapary (nebo jemně nastrouhané okurky) vmícháme do tvarohu. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Wrapy s uzenou rybou

Příprava: 20 min

 

  • Tortilly (špenátové)

 

Dresink:

  • Tvaroh

  • Zakysaná smetana

  • Pažitka, sůl, pepř

 

  • Vejce natvrdo

  • Jarní cibulka, (koriandr)

  • Ledový salát

  • Ředkvičky

  • Uzená ryba (tuňák z konzervy)

Postup

Dresink: tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme posekanou pažitkou.

Tortillu potřeme dresinkem, posypeme salátem, na který rozetřeme vejce. Navrch položíme rybu. Přidáme cibulku nebo koriandr a zabalíme pomocí potravinářské fólie, do které pak zabalíme.

Necháme vychladit. Krájíme na špalíky a zdobíme ředkvičkou, pažitkou apod.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 10 min

  • 4 vejce natvrdo

  • 200 g tvarohu

  • 2 lžíce hořčice (dijonské)

  • 2 lžíce majonézy

  • 2 kvašené okurky (sladkokyselé)

  • 1 jarní cibulka (cibule)

  • 80 g strouhaného sýra

  • Sůl, pepř

  • (Pažitka)

Postup

Tvaroh utřeme se solí, hořčicí a majonézou.

Cibulku jemně nakrájíme, okurky nahrubo nastrouháme a spolu se sýrem a nakrájenými vejci vmícháme do směsi.

Dochutíme pepřem a ozdobíme nasekanou cibulkou (pažitkou).

Pomazánka s ředkvičkami

Příprava: 10 min

  • 200 g tvarohu

  • 1 svazek ředkviček

  • 2 vejce (nebo tvrdý sýr)

  • 1 stroužek česneku (cibulka)

  • sůl, pepř

Postup

Ředkvičky nastrouháme a na jemném sítku necháme vykapat.

Vejce uvaříme natvrdo a také nastrouháme.

Česnek můžeme nahradit jarní cibulkou.

Vše smícháme, dochutíme a hned podáváme.

Salát s okurkou a mátou

Příprava: 30 min

  • 150 g tvarohu

  • 50 g podmáslí nebo jogurtu nebo kysané smetany

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 okurka (salátová, menší)

  • máta

  • asi 2 stroužky česneku

  • Sůl, pepř

Postup

Okurku nahrubo nastrouháme, posolíme

a v cedníku necháme vykapat.

Smícháme tvaroh s podmáslím (jogurtem

nebo kysanou smetanou), olejem, prolisovaným česnekem, nasekanou mátou a vymačkanou okurkou. Osolíme a opepříme.

 

Podáváme s pečivem.

Terinky z uzeného lososa

Příprava: 25 minut

+ 60 min tuhnutí

4 misky

  • 200-250 g uzeného lososa

  • 200 g jemného tvarohu

  • 100 g čerstvého sýra

  • (smetana dle potřeby)

  • 1 plátek želatiny (1 lžička)

  • 2 lžíce kapary

  • Sůl, pepř

 

  • 1 okurka+ kopr

 

Zálivka:

  • 1 lžíce citrónové šťávy

  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Misky vyložíme fólií a pak vyložíme většinou plátků lososa.

V misce utřeme tvaroh se sýrem- dle potřeby zředíme smetanou. Dochutíme a vmícháme zbytek drobně nasekaného lososa a kapary.

Želatinu namočíme v trošce vody a pak rozpustíme. Přidáme k ní lžíci tvarohové směsi, rozmícháme a spojíme se zbytkem tvarohové hmoty, kterou pak rozdělíme do misek. Dáme alespoň hodinu do ledničky.

Okurku nakrájíme na tenké plátky a z nich připravíme „lůžko“ pro terinku.

Nakonec přelijeme zálivkou, kterou připravíme protřepáním citrónu s olejem, a ozdobíme koprem.

bottom of page